След садо-мазо скандала: „Баленсиага“ ще сътрудничи на Националния съюз за децата

Стил
16:43 - 13 Февруари 2023
3568
След садо-мазо скандала: „Баленсиага“ ще сътрудничи на Националния съюз за децата

Испанската модна къща "Баленсиага" съобщи, че ще си сътрудничи с Националния съюз за децата в САЩ, предаде изданието "Бизнес ъв Фашън". Това става няколко месеца, след като марката за луксозни облекла беше обвинена в изобразяването на деца в неприличен контекст в една от рекламните си кампании.

Новината за сътрудничеството е оповестена три месеца, след като тръгна непристойната рекламна кампания на модната къща. За тези от вас, които не знаят - миналата година през ноември „Баленсиага“ прави две рекламни кампании: една за промотиране на коледните си предложения, наречена „Gift Shop”, и още една, излязла пет дни по-късно, в подкрепа на колекция Пролет 2023, представена на Нюйоркската седмица на модата няколко месеца по-рано.

Няколко дни след старта на кампанията, реакцията на социалните мрежи за „Gift Shop” се превръща в скандал. Модната къща е кртикувана остро, че показва деца, държащи в ръка чанти във формата на плюшени мечета, които изглежда носят BDSM колани с шипове, и са сред различни артикули за възрастни (като чаши за вино с лого на марката). Много хора коментират, че чантите напомнят много на BDSM и че наличието им на подобна фотосесия е сексуализация на деца. Въпросните чанти са представени през октомври 2022г., но тогава са носени от възрастни. В своя защита „Баленсиага“ обявява, че препратката не е към BDSM, а към пънк естетиката.

В публикация в Инстаграм модната къща уточни, че ще лансира тригодишен проект с участието на американската организация с нестопанска цел - Национален съюз за децата. Планирано е обучаването на около 2000 професионалисти, ангажирани с насилието над деца. Предвидена е и грижата за психичното здраве на децата чрез осигуряването на посещения при медицински специалисти.

След вълната от негативни онлайн реакции, "Баленсиага" и творческият директор - грузинецът Демна Гвасалия, публикуваха официални изявления, с които се извиниха за кампанията.