След серия нападения: Отстреляха мечка стръвница в Смолянско

Хищникът посягал на крави, телета, овце и кошери

Новини
13:07 - 26 Юли 2022
4193
След серия нападения: Отстреляха мечка стръвница в Смолянско

Мечка стръвница беше отстреляна в Смолянско след серия от нападения. Това е станало в района на Ардинското корито.

Тя извършила множество нападения над домашни животни и селскостопанско имущество, информира директорът на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян инж. Асен Иванов, цитиран от "Дарик".

„Мечката, която е отстреляна, е в землището на село Черешово, в рамките на Държавно горско стопанство в Смилян. Само за последните два месеца са регистрирани 12 нападения от тази мечка. Пострадали са 16 крави и телета, 7 пчелни семейства и съответно 6-7 овце, които са нападнати от тази мечка“, добави инж. Иванов.

Мечката е била мъжки екземпляр и на възраст около 6–7 години. Тя е отстреляна от ловец миналата седмица, в присъствието на служител на ЮЦДП – Смолян.

Общо две разрешителни за обстрел на проблемни мечки има издадени от Министерството на земеделието за територията на област Смолян. Едното е било за района на Смилян, което вече е изпълнено, а другото е за Държавното горско стопанство в Славейно. Има и разрешително за прогонване на мечка в района на Чепеларе, която доста време притесняваше жителите на родопския град.