След щурм на ченгетата: Край на палатковите лагери (ВИДЕО)

Общество
06:51 - 07 Август 2020
8118
След щурм на ченгетата: Край на палатковите лагери (ВИДЕО)

Щурм на полицията и жандармерията посред нощ сложи край на палатковите лагери в столицата и в страната. Малко след 04,00 часа над 30 автомобила на МВР обсадиха Орлов мост и кръстовището при Ректората на СУ, за да изгонят бунтарите. Претекстът бе проверка на самоличност. Над 20 души обаче са задържани, твърдят неофициални данни към час 06,00. Паралелно в страната също бяха прекъснати протестните действия под форма на лагеруване. 

Около 05,30 часа всички лични вещи на демонстрантите вече бяха преместени на отсрещния тротоар на бул. "Цар Освободител". 

Един от флагманите на протеста - Манол Глишев бил в лошо здравословно състояние и имал нужда от линейка, пък съобщи бившият омбудсман Мая Манолова, която е там заедно с БОЕЦ и част от протестиращите е в Първо районно управление на полицията на "Шипченски проход" в София. Лидерът на т.нар. "Отровно трио" Арман Бабикян е задържан. От там се очаква да тръгне и шествие в подкрепа на палатковите лагери, което по-късно да достигне и Министерския съвет. 

Бунтарите съобщават за впечатляващо количество сили на реда, които са участвали в среднощната акция по разбутването. Движението около "Дондуков" 1 бе пуснато, но Орлов мост все още е затворен за свободно преминаване. 

"На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред. Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната", уточниха от МВР. 

Очаквайте още подробности!