След световното: Уелс си сменя името!

Повече от 1300 фенове от Острова няма да бъдат допуснати да пътуват за азиатската страна.

Спорт
17:35 - 31 Октомври 2022
3335
След световното: Уелс си сменя името!

Националният отбор на Уелс планира да промени името си на “Къмри” (Cymru), както по принцип звучи на уелски. Планът е това да стане факт след Мондиала в Катар, на който Гарет Бейл и компания ще участват.

Самата федерация на “драконите” използва “Къмри” в комуникацията си, а вече са водени и неформални разговори с УЕФА за евентуалната промяна.

“Нашият отбор винаги трябва да бъде наричан “Къмри”, защото ние така му викаме”, заяви изпълнителният директор на уелската федерация Ноел Мууни, цитиран от “Дейли Мейл”.

“Отиваме в Катар като Уелс, но мисля, че през 2023 година ще проведем разговори - било то с правителството, с борда ни, с играчите, с клубовете и хората в УЕФА, от които зависи това”, добави Мууни.

На Мондиала “драконите” са в група с Англия, САЩ и Иран.

Отборът на Уелс отива в Катар, но повече от 1300 фенове от Англия и Уелс няма да бъдат допуснати да пътуват за азиатската страна.

Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство.

Новите мерки, които влизат в сила от петък, не позволяват на футболните привържениците, които са били замесени в хулигански прояви, да присъстват на Мондиала от 20 ноември до 18 декември.

"Няма да позволим поведението на малцинство от нарушители на закона да опетни това, което ще бъде един вълнуващ футболен турнир", каза вътрешният министър на Великобритания Сюела Брейвърман.

Миналият сезон беше белязан от нарастване на нахлуванията на терените и проблемите с публиката в английския футбол, като Висшата лига въведе подобрени мерки за безопасност, за да контролира неприемливото поведение преди новата кампания.

Министерството на вътрешните работи предупреди, че феновете, които нарушават правилата, могат да получат до шест месеца затвор и финансова глоба. Всяко лице, което "преди е създавало проблеми и има вероятност да го направи отново", също ще получи забрана за пътуване в Катар.

"Насилието, злоупотребата и безредиците не се толерират тук и това престъпно поведение няма да бъде толерирано на Световното първенство, поради което възприемаме този твърд подход", добави Брейвърман.