След Uber КЗК спря и „Максим”

Комисията разпореди незабавно прекратяване на дейността и наложи глоба от 3 520 лв.

Новини
14:40 - 03 Юни 2019
2014
След Uber КЗК спря и „Максим”

По жалба на няколко професионални сдружения и организации в областта на таксиметровите услуги Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби и забрани дейността на руското приложение "Максим", което работи у нас по подобие на Uber, информира Money.bg.

Жалбата е подадена от "Съюз Такси", "Национален съюз на превозвачите", Браншова камера на таксиметровите водачи и превозвачи, Асоциация на таксиметровите синдикати в България и Синдикален съюз "Сила". Комисията приема аргументите на таксиметровите организации срещу конкурента "Максим", като разпорежда незабавно прекратяване на дейността и налага глоба от 3 520 лева. Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред съда.

"Предоставяната от ответното дружество услуга "Максим" има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут. При платформата "Максим" дължимата от водача такса е поставена в пряка зависимост от стойността на осъществената поръчка, като в този смисъл не е фиксирана сума, а представлява процент от стойността на поръчката (съотв. 10% или 15%)", пише в решението.

Комисията прави и сравнение между руската платформа и TaxiMe и Taxistars, като открива значима разлика в качеството на лицата, които поемат заявката за пътуване - в единия случай частни лица, а в другия лицензирани таксиметрови шофьори и таксиметрови компании.

КЗК не приема и аргумента, че "Максим" извършва само посредническа дейност между шофьори и пътници. "Според европейската съдебна практика посредническата услуга с предмет свързването срещу заплащане посредством приложение на непрофесионални шофьори, използващи собствените си превозни средства, с лица, желаещи да ползват градски превоз, трябва да се счита за неразривно свързана с транспортна услуга и следователно да се квалифицира като услуга в областта на транспорта", цитират от Комисията.

В средата на 2015 г. КЗК забрани и дейността на Uber, която започна работа у нас през декември 2014 г. През март т.г. тричленен състав на Върховния административен съд потвърди забраната и наложените общо около 200 000 лева глоби.

"Максим" работи у нас от 2014 г.