След загуб а от Челси: Ливърпул влезе в историята, но... през задния вход

Лондончани нанесоха пето поредно поражение на мърсисайдци на "Анфийлд Роуд"

Спорт
11:04 - 05 Март 2021
2495
След загуба от Челси: Ливърпул влезе в историята, но... през задния вход

Челси спечели гостуването си на Ливърпул с минималното 1:0 в сблъсък от 29-ия кръг на Висшата лига. Единственото попадение в мача вкара Мейсън Маунт малко преди почивката. С успеха лондончани се изкачиха до четвъртото място във временно класиране на английския шампионат с 47 точки.

За Ливърпул днешната загуба е историческа. За пръв път в своята история мърсисайдци губят пет поредни мача на „Анфийлд. Воденият от Юрген Клоп отбор изпадна до седмата позиция в таблицата с 43 пункта.

„Сините“ надиграха категорично своя съперник и напълно заслужено се поздравиха с успеха. Фактът, че домакините в днешния мач отправиха първия си точен удар пет минути преди изтичането на редовното време говори достатъчно.

Освен всичко вече 10 часа Ливърпул няма отбелязан гол на „Анфийлд“ от игра. Попадението, което „червените“ вкараха на Манчестър Сити при загубата с 1:4 преди месец бе от дузпа.

Срещата започна равностойно с леко домакинско предимство. Първият удар бе отправен към вратата на Едуард Менди. Не се наложи обаче намеса от страна на стража на Челси, тъй като Андрю Робъртсън прати топката покрай вратата.

В 11-ата минута се откри първата добра възможност и пред лондончани. Тимо Вернер овладя майсторски дълго подаване и стреля от дъгата на наказателното поле, но неточно.

Пет минути по-късно футболист на домакините увисна, а зад гърба му дебнеше Тимо Вернер, който от чиста позиция не нанесе хубав удар и не съумя да затрудни Алисон Бекер. Секунди след това Челси разигра добре, а Сесар Аспиликуета пробва изстрел от границата на наказателното поле, но прати топката високо над напречната греда.

В 24-тата минута Тимо Вернер бе изведен с дълго подаване зад защитата на Ливърпул. Алисон Бекер напусна наказателното си поле в опит да пресече подаване. Нападателят на гостите обаче го изпревари, а след това вкара топката в мрежата. Останаха съмнения за засада. След първото повторение на ситуацията Вернер изглеждаше в чиста позиция, но се намеси ВАР и в крайна сметка попадението бе отменено.

Четири минути по-късно Мохамед Салах намери Садио Мане в наказателното поле. Той обаче не съумя да се ориентира достатъчно бързо и не успя да отправи удар.

В следващите минути Челси бе по-активният тим и напълно заслужено излезе напред в резултата преди почивката. „Сините“ отнеха топката и матираха защитата на опонента с бърза контраатака. Н’Голо Канте прати дълъг диагонален пас към Мейсън Маунт, който навлезе в наказателното поле и с прецизен удар прати топката в долния ляв ъгъл на вратата.

В началото на втората част топката срещна ръката на Канте и Ливърпул поиска дузпа, но главният съдия Мартин Аткинсън прецени, че няма основания за такава. Системата ВАР също остана безмълвна, което беше странно, защото ръката на дефанзивния полузащитник не бе в естествено положение и определено можеше да се отсъди 11-метров наказателен удар в ситуацията.

В 54-тата минута Челси беше много близо до втори гол. Бен Чилуел получи в наказателното поле и стреля. Топката мина покрай плонжа на Алисон Бекер, но бранител на мърсисайдци изчисти от голлинията.

В следващите минути Ливърпул бе отборът, който повече владееше топката, но Челси играеше успешно на контраатака и бе по-опасният тим.

В 77-ата минута гостите получиха добра възможност за гол именно след контраатака. Мейсън Маунт проби и пусна към Тимо Вернер, който се озова сам срещу Алисон Бекер. Стражът на мърсисайдци обаче много умело скъси ъгъла и не позволи на нападателя да го преодолее.

Пет минути преди изтичането на редовното време Ливърпул организира опасна атака, която завърши с удар с глава на Жоржиньо Вайналдум, който обаче не затрудни Едуард Менди.

До последния съдийски сигнал Ливърпул опита натиск, за да се добере поне до равенството, но защитата на гостите удържа и се поздрави с крайния успех.