След заканата на Бойко: Парното пада с 14%

Общество
13:06 - 04 Юни 2020
3230
След заканата на Бойко: Парното пада с 14%

Категорично казвам, че цената на парното отопление ще бъде с 14 % по-ниска средно за страната в сравнение с тази през  миналия зимен период. Това заяви шефът на КЕВР Иван Иванов. 

Той каза това по повод информацията, че парното в София скача с 22% от 1 юли. По този повод по-рано сутринта премиерът Бойко Борисов се закани за смени КЕВР. "Не вярвайте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас!", препоръча Иван Иванов.

Иванов уточни, че намалението на парното за столицата ще бъде в размер на 15 %.

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена", подчерта шефът на КЕВР. 

Той посочи, че прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 г. е коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. "Това не само, че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", заяви той.

Междувременно Иван Иванов съобщи, че мандатът на председателя на КЕВР е изтекъл още на 2 април.

Той посочи, че до избора на новия състав на комисията членовете са длъжни да изпълняват стриктно функциите си. 

"След днешното изявление на премиера процесът на избор на новата КЕВР ще се ускори", коментира още Иванов. 

Той обаче подчерта, че Народното събрание е органът, който трябва да се задейства по въпроса. "Това може и да е последната ни среща с вас", обърна се Иванов накрая към журналистите.