Следпразничен детокс за организма

Най-важната съставка във всяка пречистваща програма е да добавите достатъчно количество вода към вашата диета

Стил
16:49 - 05 Януари 2022
2732
Следпразничен детокс за организма

Празниците са време за близките ни хора, за споделени мигове със семейство и приятели и за заслужена почивка.Те са онази част от годината, в която се отпускаме напълно и се наслаждаваме на богати трапези и разнообразни ястия, но след тях, започваме да се тревожим за фигурата. Въпросът е как по-бързо да влезем във форма, да рестартираме метаболизма си и да се очистим от токсините?

Именно затова първите дни от новата година са чудесно време да започнем на чисто и да водим по-здравословен начин на живот. Детоксикацията на организма представлява естествен процес на прочистване от токсините. Тялото ни ги отделя чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове, лимфата и кожата. Когато организмът ни е изтощен, токсините се натрупват и нарушават баланса, тогава сме по-уязвими на вируси и се чувстваме уморени и отпаднали. Особено през зимата, когато се движим по-малко, навън е студено, върлува грип, а и сме попреяли след празниците можем да помогнем на тялото да си върне загубения тонус с една лека детоксикираща диета.

Ето нашите идеи за следпразничен детокс:

ПИЙТЕ МНОГО ВОДА

Най-важната съставка във всяка пречистваща програма е да добавите достатъчно количество вода към вашата диета. Тя ще подпомогне функцията на храносмилателната и отделителната система, за да изхвърлите по-бързо токсините от тялото си. Следете колко и каква вода пиете - оптималният вариант е тя да е изворна с неутрално pH и ниска минерализация. Съдържанието на минeрaли и соли в изворна вода "Бачково" отговаря на ежедневните нужди на човешкия организъм и я правят подходяща за ежедневна употреба от цялото семейство без излишно натоварване на човешкия организъм. Специалистите съветват препоръчителният прием да е 30мл/кг., за да поддържаме тялото си жизнено.

Ако се чудите как да увеличите приема на вода, следвайте тенденциите в здравословното хранене и си направете именно детоксикация с изворна вода като я обогатите с различни натурални аромати - почистени и нарязани плодове, пресни подправки, градински билки, зеленчуци. Eфeктът е гарантиран, тъй като голяма чacт oт витaминитe в прирoдaтa ca вoдoрaзтвoрими. Тoвa oзнaчaвa, чe лecнo oтдaвaт пoлeзнитe cи cвoйcтвa кaтo ce рaзтвoрят във вoдa. Най-добрият вариант е сутрин да добавите прясно изстискан лимонов сок. Вълшебната напитка ще изчисти токсините от кръвта, което помага да запазите кожата на тялото и лицето си нежна, гладка и чиста. Може да внесете разнообразие с парченца краставица, портокал или грейпфрут, листенца мента, джинджифил, канела, за да ви е по-вкусно, а и за допълнителна доза витамини. За през деня, за да не забравите да пиете вода, носете бутилката със себе си.


РАЗДВИЖЕТЕ СЕ

Когато ви е възможно, излизайте навън. Разходките ще спомогнат за повишаване на физическата ви активност и свалянето на натрупаните килограми по време на празниците. По време на тренировка, вие се потите, което означава, че отделяте токсини, а упражненията карат сърцето ви да бие по-бързо, в следствие на което кръвта в тялото циркулира по-активно и филтрира по-бързо. Шлаките и токсините също така могат да се натрупват в мастните депа, така че спортът не само ни помага да губим тегло, но и допринася за очистването на организма от токсични вещества.

ВКЛЮЧЕТЕ В МЕНЮТО СИ ХРАНИ, ПОДПОМАГАЩИ ФУНКЦИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Черният дроб е основният отговорник за борба с токсините. Можем да му помогнем, като за няколко дни концентрираме менюто си върху храни, които имат естествената способност да го пречистват. И тук се намесват: зеленолистни зеленчуци, броколи, червено цвекло, чесън, грейпфрут, лимон, авокадо, ябълки, орехи, куркума, зелен чай. Намалете консумацията на въглехидрати (захар, сладкиши, зърнени храни, тестени изделия, хляб) за сметка на пълноценни протеини и полезни мазнини.

И не на последно място една голяма пречка за доброто здраве и тонус е стресът, за това наблегнете на позитивните емоции и се усмихвайте повече. Не пропускайте да започнете годината с емоционален детокс! Освободете се от негативните мисли, страховете и ниската себеоценка. Позволете им да останат в отминалата година, да освободят съзнанието ви и да отворят пространство за нови планове, идеи, мечти и вдъхновения!