Следпразнично БЕЗ ЗАХАР: Ябълкови курабийки със сушени кайсии (+ ленено семе и овесени ядки)
за 20 броя, 50 мин
Продукти
12 сушени кайсии – около 60 г
40 г сушени ябълки
1 с.л. смляно ленено семе - 15 г
4 с.л. овесена напитка (може да се приготви като се накиснат овесени ядки в топла вода и се пасира)
90 г овесени ядки
70 г смлени бадеми
3 ч.л. брашно от рожков или бобово брашно (може да се замени с друго диетично брашно или с пшенични зародиши)
1 ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер
130 г кокосово масло
4 с.л. ябълков мус – 60 г (сварени и пасирани ябълки)
½ шушулка ванилия или ванилов екстракт
½ ч.л. канела на прах
1 щипка сол
Приготвяне
Сушените кайсии и ябълки се нарязват на дребно. Разбъркват се с лененото семе и овесената напитка и се оставя да набъбне около 10 мин.
Смесват се овесените ядки с бадемите, брашното от рожков и содата. Прибавят се леко разтопеното кокосово масло, ябълковият мус, семенцата ванилия и щипка сол. Разбърква се на хомогенна маса.
В тава с хартия за печене се подреждат топки от сместа – с лъжица за сладолед или супена лъжица и се натискат леко да станат по-плоски.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 15 мин. до златисто кафяво.