Следпразнично БЕЗ ЗАХАР: Ябълкови курабийки със сушени кайсии (+ ленено семе и овесени ядки)

за 20 броя, 50 мин

Кухня
14:55 - 02 Януари 2024
4393
Следпразнично БЕЗ ЗАХАР: Ябълкови курабийки със сушени кайсии (+ ленено семе и овесени ядки)

Продукти

12 сушени кайсии – около 60 г

40 г сушени ябълки

1 с.л. смляно ленено семе - 15 г

4 с.л. овесена напитка (може да се приготви като се накиснат овесени ядки в топла вода и се пасира)

90 г овесени ядки

70 г смлени бадеми

3 ч.л. брашно от рожков или бобово брашно (може да се замени с друго диетично брашно или с пшенични зародиши)

1 ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер

130 г кокосово масло

4 с.л. ябълков мус – 60 г (сварени и пасирани ябълки)

½ шушулка ванилия или ванилов екстракт

½ ч.л. канела на прах

1 щипка сол

 

Приготвяне

Сушените кайсии и ябълки се нарязват на дребно. Разбъркват се с лененото семе и овесената напитка и се оставя да набъбне около 10 мин.

Смесват се овесените ядки с бадемите, брашното от рожков и содата. Прибавят се леко разтопеното кокосово масло, ябълковият мус, семенцата ванилия и щипка сол. Разбърква се на хомогенна маса.

В тава с хартия за печене се подреждат топки от сместа – с лъжица за сладолед или супена лъжица и се натискат леко да станат по-плоски.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 15 мин. до златисто кафяво.