Словения бедства заради проливни дъждове

МВнР на България предупреди българите, които плануват пътуване дотам

Новини
15:30 - 05 Август 2023
3089
Словения бедства заради проливни дъждове

Българските граждани, които планират да пътуват до Република Словения през следващите дни, да проверяват редовно ситуацията в страната и пътните условия, тъй като те могат да се влошат много бързо, предупреждават от Министерството на външните работи. 

Метеорологичните условия в цялата страна са тежки - проливни дъждове, наводнения, преливане на реки и нарушения на пътната инфраструктура, съобщават от Ситуационния център към МВнР позовавайки се на информация от външното министерство на Словения. Очаква се през следващите дни дъждовете да продължат, като на места могат да бъдат интензивни.

Поради огромното въздействие на природното бедствие е издадено общо предупреждение, уведомяващо местните и чужди граждани да се въздържат от достъп до засегнатите и застрашени райони. Чуждите граждани, понастоящем пребиваващи в страната, са помолени незабавно да напуснат рисковите зони, особено тези около реки и други водни басейни.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към Посолство на Република България в Република Словения.

Словенският институт за околната среда обяви червен код за валежи в по-голямата част на Словения, днес след като дъждовете предизвикаха преливането на някои реки и наводнения.