Словения пуска градския транспорт от 11 май

Страната може да отвори училищата през май, но класните стаи ще се напълнят през септември

Новини
15:48 - 30 Април 2020
1256
Словения пуска градския транспорт от 11 май

Словения се подготвя постепенно да пусне отново обществения транспорт от 11 май, съобщи днес правителственият говорител Йелко Кацин, близо два месеца след като транспортът бе спрян заради разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Словения досега са потвърдени 1429 случая на заразени и 91 смъртни случая.

Министерството на образованието съобщи днес, че се очаква училищата да бъдат отворени отново на 18 май, но повечето ученици ще се върнат в училище чак за новата учебна година през септември.

"Само учениците от първите три класа на основното училище и последния клас на средните училища ще се върнат в училищата от 18 май", каза за Ройтерс говорителката на правителството Наташа Геркеш. Тя добави, че се очаква учениците от последната година на основното училище да се върнат в класните стаи по-късно през май или през юни. Останалите ученици ще продължат да учат онлайн до края на учебната година.

По-рано днес правителството отмени въведената в края на март забрана за пътуване извън общината по местоживеене.

Всички училища в страната, баровете, ресторантите, хотелите и търговските обекти, с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките, бяха затворени в средата на март, а събиранията на публични места бяха забранени.

Фризьорските салони, заведенията на открито, библиотеките и музеите ще бъдат отворени отново в понеделник, но гражданите ще трябва да носят маски в закрити помещения. Остава и забраната за събирания на публични места.