Словения спира мигрантите с полиция

Управниците в държавата изпратиха униформени на границата си с Хърватия

Новини
20:46 - 02 Юни 2020
2684
Словения спира мигрантите с полиция

Словения изпрати допълнително 1000 полицаи на границата си с Хърватия в очакване на засилване на миграционния натиск с отпадането на ограниченията, които бяха въведени заради новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Словенската полиция използва на границата дронове, термокамери, камери за засичане на движение и хеликоптери, заяви на пресконференция в близост до границата заместник-комисар Йоже Сеница.

Армията помага в наблюдението на границата, която се охранява от специални части за граничен контрол и полицейски кучета, обявиха още от словенската полиция.

Премиерът на Словения Янез Янша и неговата Словенска демократическа партия водят твърда антимиграционна политика. Израз на настроенията в страната са и организациите на граждани, които патрулират по границата с Хърватия, за да спират мигрантите.

Сеница каза, че през последните две седмици се наблюдава засилено движение на мигранти по т.нар. Балкански маршрут. По думите му около 10 000 души в Сърбия и Босна търсят начини да проникнат в ЕС.