Словения започва тестване на своя ваксина срещу коронавирус

Тя се основава на наночастици, съдържащи вирусни антитела, така че експертите очакват да бъде ефективна

Здраве
19:25 - 12 Октомври 2020
2373
Словения започва тестване на своя ваксина срещу коронавирус

Ваксина срещу новия коронавирус, разработена от група служители на Националния институт по химия на Словения, водена от Роман Йерала, започна тестове върху хамстери. Създателите смятат, че разработката може да бъде финализирана до края на тази година, съобщи словенската национална агенция.

"Тестването на ваксината върху хамстери ще ни даде допълнителна информация за нейната ефективност, тъй като реакцията на организмите на гризачи към коронавируса е подобна на реакцията на хората", цитира агенцията Йерала.

Словенските учени започнаха работа върху собствена ваксина срещу коронавирус през май 2020 г. Тя се основава на наночастици, съдържащи вирусни антитела, така че експертите очакват да бъде ефективна. Правителството все още не е взело решение за пускането й в масово производство.

Първият случай на заразяване с новия коронавирус в Словения е регистриран на 4 март. Оттогава броят на заразените хора в страната се е увеличил до 8 830, при 168 смъртни случая. Премиерът Янез Янша обяви края на локалното огнище на 15 май, а на 1 юни правителството отмени епидемологичния режим в републиката.

От началото на есента темпът на растеж на броя на заразените в Словения се е увеличил многократно, като на 6 октомври правителството публикува план за карантинни мерки за овладяване на "втората вълна" на пандемията. Той предвижда постепенно затягане на ограниченията: намален е максимално допустимият брой маси в барове и ресторанти, забранени са всички частни събирания с участието на 10 или повече души (с изключение на погребения и сватби).