Словесни престрелки: Йовчев нарече Цветан Цветанов " доказан клеветник "

Бившият председател на ДАНС има опасения относно комисията в НС, която бе създадена след убийството на Нотариуса

Новини
19:00 - 17 Февруари 2024
10049
Словесни престрелки: Йовчев нарече Цветан Цветанов "доказан клеветник"

Службите сами не могат да противодействат на изграждането на паралелни структури в съдебната власт и „разпъването на чадър”. Необходимо е в съдебната система да бъдат изградени такива механизми, тя да изгради собствена имунна система. Това коментира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев по НОВА.

Според него е добра идеята да се изработи специално законодателство, което да позволява на депутатите да провеждат разследвания.

„Би било добра практика. Не съм убеден, че сега действащите закони ги възпрепятстват да направят това нещо. Да, не могат сами, но имат право да възложат проверки и да извлекат необходимата информация от всички държавни органи”, коментира Йовчев.

Той изрази опасения за работата на временната комисия в парламента, която беше създадена след случая „Нотариуса”.
 
„Имам опасения за начина, по който започна. Като че ли се тръгна в посока не да поправим системата, а да сменим бушоните. Ако системата остане в същото състояние, единият „нотариус” ще бъде заменен с друг”, заяви Йовчев.
 
Относно списъка с имената, който беше пратен анонимно до Атанас Атанасов, Йовчев каза, че всеки е невинен до доказване на противното.
 
Запитан дали в съдебната система се наблюдава прегрупиране или битка на две крила, които се опитват да разпределят зоните си на влияние, Цветлин Йовчев заяви, че са възможни и двете хипотези.  
 
„Надявам се в хода на разследването на убийството на Божанов разследващите да стигнат до истината. Но това, което виждаме, са дълбоки порочни процеси в съдебната система”, каза Цветлин Йовчев.
 
Той коментира и обвиненията на Цветан Цветанов, че това, което се случва в момента в съдебната система, е резултат от действия, предприети през 2013 г. Йовчев каза, че Цветанов е „доказан клеветник”. „Припомнете си колко дела има спечелени срещу България заради негови думи и действия. Нека си спомним как кръщаваше операции на името на съдии и какъв натиск имаше върху тях. И как в разрез със закона четеше СРС от трибуната на НС”, каза Йовчев.  
 
По отношение на делото „Червей”, което касае източването на масиви на МВР, Йовчев заяви, че ако Цветанов продължи с твърденията си, двамата ще се видят в съда.