Случайно откриват пещера , запечатана по времето на Рамзес Велики

Някои от предметите са откраднати след откриването

Мистика
22:17 - 09 Октомври 2022
43358
Случайно откриват пещера, запечатана по времето на Рамзес Велики

Пещера, запечатана от времето на могъщия фараон на Египет, е открита случайно от учени в израелски национален парк. В него са намерени и недокоснати реликви.

Работниците копаели с багер, когато разбрали, че машината е разкрила покрива на голяма пещера, пълна с предмети от археологически интерес. Проучване на Израелската служба за антики установява, че пещерата е запечатана преди 3300 години, когато управлява Рамзес II.

Рамзес II, често наричан Рамзес Велики, управлява империя, която се простира далеч отвъд Нил, включително крайбрежието на Средиземно море и това, което сега е Газа, Израел, Ливан и част от Сирия. Предметите в пещерата са останали недокоснати от хилядолетия въпреки факта, че управлението на това място се е сменяло безброй пъти. Рамзес II е смятан за деспотичен фараон. Но стабилността на неговото управление улеснява търговията, а една от най-големите му победи е над пиратите, които плячкосват средиземноморското корабоплаване.

„Подобно откритие се случва веднъж в живота! Изключително рядко е да се намери „декор от филм за Индиана Джоунс“, където подът на пещерата е облицован с непокътнати съдове от 3300 години, датиращи от късната бронзова епоха, казва д-р Ели Янай. „Фактът, че пещерата е била запечатана и не е била ограбена в по-късни периоди, ще ни позволи да използваме съвременните научни методи, налични днес, за да извлечем много информация от артефакти и останки, запазени върху съдове, като органични останки, които не се виждат с просто око", добавя Янай.

Пещерата съдържа основно десетки глинени съдове с различни форми и размери, включително дълбоки и плитки купи, няколко купи с крака, боядисани в червено, тенджери за готвене, буркани за съхранение и лампи за осветление. Започнало е проучване на предметите. За някои от тях вече е установено, че са донесени от север, докато други са донесени от Кипър.

Тази история обаче има неочакван обрат. Въпреки че пещерата е оцеляла три хилядолетия и не е била ограбена, някои предмети от нея са откраднати между нейното откриване и оценката на археолозите. И това въпреки факта, че това място е охранявано през цялото време.