Слух в Lupa.bg: Дани Митов наследява Бойко в ГЕРБ?

Личности
12:28 - 10 Юни 2021
8193
Слух в Lupa.bg: Дани Митов наследява Бойко в ГЕРБ?

Фаворитът на Бойко Борисов - Даниел Митов, може да впише в  политическата си биография още един лидерски пост - този на председател на ГЕРБ, коментират опцията гравитиращи около организацията.

Някогашният заместник на Иван Костов в ДСБ не криел амбициите си да оглави най-голямата партия някой ден, в случай, че Борисов се кандидатира за президент, или след година-две, ако експремиерът реши да пусне кормилото и да се оттегли от активна политическа дейност.

Плановете на Митов не са без подплата - самият Борисов го поощрявал да гази в дълбокото на партийните дела и показвал недвусмислено, че тъкмо той в подходящ момент може да бъде неговият наследник в ГЕРБ.        

Бившият външен министър стана любимец на Борисов около драматичните политически събития, оставката на кабинета и изборите през април, когато набързо стана член на ГЕРБ, но дори като новак в организацията, бе издигнат за кандидат- премиер. След сложната и нажежена ситуация около ГЕРБ, Митов редовно говори от името на лидера и е пръв в публичните изяви.

Някогашният тъмносин политик бе външен министър във второто правителство на Борисов от квотата на Реформаторския блок, но тогава не бе част от партията и остана в периферията.   

Възходът на Митов обаче е посрещнат на нож от старите партийци и остриета на ГЕРБ. Особено недоволен от преднината на бившия министър е друг топ гербер - Тома Биков, който е сред дългогодишните фаворити на Борисов и редовно е първи на партийния фронт в напечени ситуации.

Макар че никога не е споделял открито мераци да наследи Борисов на партийния пост, Биков също имал мераци да стане №1 в ГЕРБ.

Затова и двамата действат в скрита конкуренция и се надпреварват в публичните изяви.

Дали обаче Борисов ще постъпи като повечето опитни лидери на партии -  да стане почетен председател и да остави управлението на организацията си в ръцете на млад и енергичен приемник, се питат герберите. Така или иначе, този въпрос в момента не стои на дневен ред, изтласкан от предстоящите избори. Остава отворен отговорът на въпроса дали експремиерът все пак ще се реши да се впусне в президентската битка през ноември.