Слух в Lupa.bg: Кандидат-кметът милионер на ПП-ДБ Васил Терзиев май стои зад чатбота "Наталия"?

Ползван е посредник, който да събере личните данни на софиянци за политическа агитация за местните избори

Политика
21:05 - 22 Юни 2023
15065
Слух в Lupa.bg: Кандидат-кметът милионер на ПП-ДБ Васил Терзиев май стои зад чатбота "Наталия"?

Спряганият като кандидат за кмет на демократичното обединение "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" милионер Васил Терзиев най-вероятно стои зад чатбота "Наталия", свързан с мистериозни обаждания до стотици хиляди души в столицата в последната седмица, твърди сензационно източник на Lupa.bg от спецслужбите.

Според запознати, по поръчка на една от технологичните фирми на Васил Терзиев, е трябвало да бъдат събрани личните данни на стотици хиляди софиянци, за да могат за бъдат таргетирани по време на кампанията за местните избори в столицата през есента.

Чатботът събира данни за жители на София, които впоследствие да бъдат атакувани със съобщения и агитация, свързани с местните избори. Според експерти по киберсигурност, зад "Наталия" вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата, като основния заподозрян е Васил Терзиев. Целта е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване, за да може кампанията да е по-прецизна.

"ДАНС знаят кой стои за конкретните чатботове" съобщи тази вечер пред Би Ти Ви шефът на агенцията за Национална сигурността. Пламен Тончев. Той обаче допълни, че службата няма данни за конкретна политическа партия.

Това е логично, тъй като политическата партия в случая използва посредник, а и Васил Терзиев все още не е официално политическо лице, а предприемач. Освен това, макар че позвъняването на чатбота "Наталия" определено е нагло и дразнещо, в случая няма извършено престъпление и нарушение на права, коментират пред Lupa.bg юристи. 

Според други източници обаче, Васил Терзиев може и да е набеден, а чатбота да е свързан с ГЕРБ, които в последните години залагат основно на дигиталната си кампания. Партията също ползва посредник в тези операции. Кой е конкретния поръчител ще стане ясно много скоро, когато гражданите започнат да получават непоискани политически реклами на телефоните си.

Разговорът, който т.нар. Наталия започва с хората, на които се звъни, обикновено започва така: "Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?". При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите чатботът повторно се е интересувала "в кой град сте". Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че това не е истински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия момент и са казали къде живеят.