Слух в суматохата: Радев харесал и Даниел Вълчев за служебен премиер?

Кабинет сега ще бъде нестабилен. Защо ПП така истерично искат властта?, пита бившият просветен шеф

Новини
14:38 - 08 Юли 2022
4022
Слух в суматохата: Радев харесал и Даниел Вълчев за служебен премиер?

Поредна кандидатура за служебен кандидат-премиер се завъртя сред хипотезите кой ще смени Кирил Петков, ако пропаднат първите три мандата и парламентът се разпусне. След като доскоро упорито се спрягаха имената на бившия социален министър Гълъб Донев и топ цариста Николай Василев, сега пък тръгна слух, че президентът Румен Радев може да предложи пост №1на някогашния просветен шеф Даниел Вълчев.    

Името на декана на Юридическия факултет в СУ се актуализира почти всеки пък преди поредни избори, а сега изплува след като стана ясно, че най-вероятно кабинет с мандата на ПП няма да има. 

Днес в 17 ч., се очаква Асен Василев да върне празна папка на президента Румен Радев, тъй като буквално броени часове преди срещата на „Дондуков”2 не са събрали нужните 121 депутата за подкрепа.

Трите партии имат 109 гласа, а към шестимата независими бивши членове на групата на "Има такъв народ"  не се присъединиха повече отцепници, готови да дадат рамо за новия кабинет.  

Мнозина смятаха, че Вълчев може да стане служебен премиер още при серията от минали избори, когато Радев трябваше да се спре на достатъчно авторитетна фигура. В крайна сметка, министър-председател на временната власт стана ген. Стефан Янев, който сега ще се яви на избори със собствената си партия „Български възход”. 

Вълчев винаги е имал солидно доверие сред избирателите, а в политическите редици е демонстрирал авторитет на обединител и личност с доста сериозен капацитет. Докато бе във властта, той бе смятан за един от най-успешните министри на образованието., като по време на мандата си успя да направи куп важни реформи. Вълчев беше и много влиятелна фигура в Реформаторския блок в разцвета на коалицията с ГЕРБ.Впоследствие, той сам се отказа от зам.-председателското място в ДБГ на Меглена Кунева и напусна политиката, за да се отдаде на академична дейност.

Даниел Вълчев бе и един от силните кандидати за ректор на Софийския университет през 2015-а.

В унисон с новината, Даниел Вълчев заяви пред БНР: "Ако сега се състави кабинет, нещо, което не изключвам, ще бъде за сметка на хора, напуснали парламентарната група, с чиято бюлетина са влезли в парламента. Опитът показва, че на такива хора не може много да се разчита. Затова едно такова правителство би било допълнително нестабилно. Самата организация "Продължаваме промяната" няма интерес от такова нещо, не знам защо толкова истерично искат да останат във властта".

Той е категоричен, че страната се нуждае от силно и предвидимо управление, "не от нещо, което ще зависи от един или два гласа".

Вълчев заяви, че през последните месеци управлението е имало три гряха. И без това съществуващото разделение в обществото беше допълнително напрегнато, и то изкуствено. Нацията се нуждае от сплотяване, а не от изкуствено разделяне. Все още не си даваме сметка какво ни очаква през есента. Вторият грях е, че допуснахме водевилност, инфантилност в проявите на хора от Министерски съвет. През тези месеци има и едно огромно харчене без особен икономически и социален смисъл, не спести критики бившият просветен министър.