Служебният кабинет разполага с всички средства по Плана

Според министъра на иновациите и растежа Александър Пулев на 2 август са заварили 0 одобрени програми за 0 лева

Новини
10:48 - 14 Януари 2023
2400
Служебният кабинет разполага с всички средства по Плана

Всички средства от Европа и по Плана за възстановяване са налични заради работата на служебния кабинет. Това коментира пред НОВА министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. „Когато влязохме в кабинетите на 2 август, на ниво държава, заварихме 0 одобрени програми за 0 лева”, добави той.

Министърът каза, че към края на миналата година са одобрени всички десет програми. Общият ресурс, който ще подпомогне икономиката на страната, е в размер на 20 млрд. лева. „Министерството на иновациите и растежа също има солиден принос. Успяхме с устойчиво управление да получим одобрение и на двете ключови програми, насочени изцяло към бизнеса”, каза още Пулев.

Той определи Плана за възстановяване и устойчивост като ключов финансов инструмент, но не единственият. „Успяхме да получим одобрението и на двете структурни програми - „Конкурентоспособност” и „Научни програми”. Започваме ударно да отваряме мерки и по линия на структурните фондове”, обясни той. Като уточни, че ще осигурят финансова инжекция в размер на 1 млрд. лева.

Министърът се надява от началото на февруари да може да се кандидатства за соларни панели. „На общественото обсъждане получихме над 120 въпроса, което показа, че има много заинтересовани страни. Всички въпроси бяха свързани с всички практични елементи на тази процедура”, допълни той.

Във връзка с предоговарянето на Плана за възстановяване в частта за въглищните централи, Пулев прогнозира, че това ще има ефект върху второто плащане. „Може да има техническо забавяне, но пари ще има. Държавата е плътно до хората. Ще им дадем глътка въздух в условията на кризи”, заключи Пулев.