Служител на СЗО е бил убит при окупацията в Могадишу

В доклад до Съвета за сигурност на ООН през февруари генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че 2022 г. е била най-смъртоносната година за цивилното население в Сомалия от 2017 г.

Новини
11:08 - 11 Юни 2023
2054
Служител на СЗО е бил убит при окупацията в Могадишу

Служител на Световната здравна организация е бил убит при нападение на радикалните ислямисти от "Аш Шабаб" срещу хотел в сомалийската столица Могадишу в петък вечерта, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

В петък вечерта седем въоръжени ислямисти щурмуваха хотел "Пърл бийч" на морския бряг в Могадишу. По данни на сомалийската полиция по време на шестчасовата обсада са загинали шестима мирни граждани и са ранени десет души. Трима членове на силите за сигурност също са загинали при нападението. 

"Съкрушен съм от загубата на служител на СЗО при неотдавнашното нападение в Могадишу", написа Гебрейесус в Туитър и заключи: "Осъждаме всички нападения срещу мирни граждани и хуманитарни работници".

"Аш Шабаб" поеха отговорност за нападението, заявявайки, че то е било насочено към място, посещавано от властите. Групата започна бунт срещу федералното правителство, подкрепяно от международната общност, преди повече от петнадесет години. Ислямистите често се насочват към хотели, в които обикновено се намират високопоставени сомалийски и чуждестранни служители.

В доклад до Съвета за сигурност на ООН през февруари генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че 2022 г. е била най-смъртоносната година за цивилното население в Сомалия от 2017 г. насам, до голяма степен заради нападенията на ислямистката групировка.