Смъртта на Гунди и Котков още разплаква левскарите

Днес се навършиха 48 години от катастрофата, при която загинаха футболните легенди

Нещо за четене
10:24 - 30 Юни 2019
21530
Смъртта на Гунди и Котков още разплаква левскарите

На днешния 30-и юни се навършват 48 години от трагичната гибел на две от най-големите спортни легенди на България - Георги Аспарухов- Гунди и Никола Котков. Двамата велики футболисти загинаха през 1971 г. в автомобилна катастрофа край прохода Витиня.

Най-обичаните български футболисти - Никола Котков и Георги Аспарухов, загинаха млади, но останаха безсмъртни

И днес, 48 години по-късно, трагичната гибел на Гунди и Котето разплаква по-старите левскари. Преди дни продуцентите Иван и Андрей обявиха, че подготвят сериал за Георги Аспарухов, за да съхранят спомена за най-обичания футболист в България.

В „черната“ сряда на 30 юни 1971 г. Георги Аспарухов и приятелят му и съекипник в „Левски“ Никола Котков пътуват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнината на местния „Ботев“. Дни по-рано Гунди получава червен картон в дербито с ЦСКА след разправия с Пламен Янков. Заради изгонването си, Гунди е наказан да не участва в следващия мач на „сините“ от първенството и заради това поема към Враца за демонстративния мач с „Ботев“. Край Витиня автомобилът на Гунди „Алфа Ромео“ се врязва в резервоара на товарен автомобил и двете футболни легенди загиват. С тях загива и трети пътник, взет на автостоп минути по-рано.

Най-тъжния ден за милиони левскари е 30 юни 1971 г., когато Гунди и Котков загинаха в ужасна катастрофа

Половин милион души от всички краища на България се стичат на погребението. То си остава най-многолюдното в историята на страната. Множеството е толкова голямо, че когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища последните участници в него са на Герена, където се е състояло поклонението. Масовото поклонение идва напук на опита на милицията да възпре траурната церемония. Години по-късно вдовицата на Георги Аспарухов ще разкаже, че милиционери са късали некролозите на Гунди и Котков, за да не научат хората къде ще ги погребват.

Стотици хиляди се стичат на стадион "Герена", за да изпратят Гунди и Котето в последния им земен път

Незапомненото погребение с участието на стотици хиляди опечалени коства поста на тогавашния шеф на милицията Ангел Солаков. Лично Тодор Живков му „взима главата“. Ето и точните думи на диктатора, който критикува Солаков, че е допуснал такова погребение:

„Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало. 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров. Другарю Солаков, ти не си ли зададе въпроса, че всички тези хора работят някъде, че те трябваше да напуснат своите научни институти, учреждения, фабрики за това погребение? Не ти ли е известно на тебе, че такива спортисти като Аспарухов и Котков са достатъчно известни и не е нужно да се лепят афиши и да се призовават гражданите да участват в погребението, че не е необходимо да се провежда тази хитрост, че на стадиона ще се проведе голямо поклонение? Такова поклонение не е имало. Оттам се е разгърнала манифестацията. Наредил си административно целият ръководещ състав на министерството да участва. Защо извърши погребението в часа, когато погребваха съветските космонавти? Защо трябваше да огорчат съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа освен тези, които партията издига!“