Смелост: Щерката на камерунския президент се разкри като лесбийка

Семейството на Бренда Бия я призова да изтрие публикация в Instagram, разкриваща връзката ѝ с бразилски модел

Новини
16:08 - 15 Юли 2024
3753
Смелост: Щерката на камерунския президент се разкри като лесбийка

Дори дъщерята на президента на Камерун може да не е защитена от суровите закони на африканската държава срещу ЛГБТ+ хората.

Бренда Бия, чийто баща е държавният глава Пол Бия, излезе миналата седмица с публикация в Instagram, която разкри връзката ѝ с бразилския модел Layyons Valença. Бия публикува снимка с целувка на двете, като написа под поста:

„PS: Луда съм по теб и искам светът да го знае.“

Камерун забранява еднополовите връзки по взаимно съгласие, което предвижда присъда до пет години затвор и глоба.

Бия споделя пред френския Le Parisien, че брат ѝ е първият, който се е свързал с нея, след като е публикувала снимката, ядосан, че не е предупредила семейството. След това тя получила обаждане и от майка си, първата дама Шантал Бия, която ѝ наредила да изтрие публикацията.

„Оттогава настъпи тишина“, каза тя.

Бия разказва също, че семейството ѝ не е знаело, че има връзка с Валенса от осем месеца, въпреки че я е водила три пъти на посещение в страната.

Наказателният кодекс на Камерун от 2016 г. криминализира еднополовата дейност по взаимно съгласие, а не ЛГБТ+ идентичността, следователно „арестите на хора въз основа на предполагаема самоличност са незаконни“, според Human Rights Watch. Това обаче не е спряло правоприлагащите органи да арестуват членове на ЛГБТ+ общността, тъй като има няколко доклада за

масови арести, произволни задържания и изтезания и насилие.

HRW отбелязва също скок в престъпленията от омраза срещу ЛГБТ през последните години поради политическия пейзаж, включително случаи на нападение, тормоз, заплахи, изнудване, изтезания и убийства. Правоприлагащите органи често не успяват да разследват или преследват такива престъпления и вместо това „арестуват и задържат тези, които докладват“, казват от HRW.

Бия добавя, че

„може да загуби много“ след разкриването си поради законите в страната, които според нея са „несправедливи“.

„Надявам се, че моята история ще ги промени“, продължи тя. „Разкриването е възможност да се изпрати силно послание. ... Има много хора в същата ситуация като мен, които страдат заради това, което са. Ако мога да им дам надежда, да им помогна да се чувстват по-малко сами, ако мога да изпратя любов, бих била щастлива.“

Понастоящем има 61 държави, които криминализират под някаква форма сексуалните актове между лица от един и същи пол по взаимно съгласие, 32 от тях са в Африка. Наказанията варират от глоби и лишаване от свобода до смъртно наказание.