Смениха всички шефове на тотото , ритнитопковецът Христо Йовов влиза в УС

Общество
14:07 - 28 Февруари 2020
4481
Смениха всички шефове на тотото, ритнитопковецът Христо Йовов влиза в УС

Сменени са всички членове на управителния съвет на спортния тотализатор със заповед на министър Кралев. Предстои сключването на договори за управление с новото ръководство и вписването му. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в парламента.

Той уточни, че има двама членове на управителния съвет, които в миналото са известни като успешни футболисти, един от тях е Христо Йовов, вечен губещ кандидат-кмет на Своге двама експерти от министерството на финансите, директор на Дирекция "Данъчна политика" Людмила Петкова и началник на отдел в Дирекция данъчна политика.

За директор на тотото е предложен висш експерт от информационно обслужване, уточни Горанов.

Смяната се е наложила по преценка на министъра на спорта. Необходима е нова свежа управленска мощ в предприятието, с оглед на предизвикателствата в бъдеще пред тотализатора и това, че след промените в закона за хазарта, тотото е единственото предприятие, което може да организира лотарии, каза още финансовият Министър.

По думите на министъра заради пазарната конюктура по отношение на оргазацията на хазартните игри през последните години е довела до. През последните години Българският спортен тотализатор е отчитал по-ниски печалби, заради съществуващите лотарии.

Разширяването на мрежата на тотализатора е управленска преценка, уточни Горанов и припомни, че част от целите на промените в закона са били именно да се ограничи достъпа

до този тип хазарт, тъй като вярата в това, че лесно можеш да забогатеееш, е подтиквала много хора с относително ниски доходи да заделят голяма част от своя семеен бюджет.

По повод исканата от БСП оставка на министъра на финансите, той заяви, че отговорът на въпроса е даден от национаоналната статистика и подобна манипулация от страна на правителствителството не правена. Той уточни, че статистиката в България се създава от НСИ, а те само използват информацията и допълни, че до 5 март ще бъдат публикувани окончателните данни.