Сменя топката с автомат: Футболист се присъедини към армията на Израел

Убиха помощник-треньора на Апоел Тел Авив  

Новини
09:27 - 09 Октомври 2023
2453
Сменя топката с автомат: Футболист се присъедини към армията на Израел

От Израел идват катастрофални новини. Капитанът на футболния клуб Апоел Хадера Менаше Залка ще се присъедини към израелската армия във войната срещу членовете на Хамас. Палестинската въоръжена групировка извърши ракетна атака срещу ивицата Газа в събота сутринта, след което Израел официално обяви състояние на война. Държавата разпореди широка мобилизация на хора, като капитанът на Апоел Хадера също е в списъка. Така Залка, който иначе е член на израелските бойни сили, ще се присъедини към операцията "Железни мечове", която израелската армия стартира в отговор на атаката на Хамас.

След като решава да се присъедини към армията, Залка казва, че страната му ще спечели войната.

"Ние ще спечелим войната и ще смажем враговете си. Хората на вечността не се страхуват от дългото пътуване", каза опитният футболист. Той активно служи в армията като резервист, а понякога дори трябваше да пропусне футболни мачове, за да участва в парашутната елитна част "Орев".

Залка, който е роден в Етиопия, започна футболната си кариера в Апоел Хадера, след това игра за Зиват, Макаби Далиат Ал-Кармел, Макаби Зур Шалом, преди да се завърне в Хадера през 2016 г., чиято фланелка носи и до днес.

Друга трагична новина за футбола също дойде от Израел. Помощник-треньорът на Апоел Тел Авив Алон Шамли беше убит при нападение в Египет, при което полицай застреля израелски туристи. Повече от 700 израелци бяха убити и най-малко 2150 ранени при сблъсъците. От друга страна, най-малко 413 палестинци бяха убити и 2300 ранени в ивицата Газа при отговора на армията на Израел.
Помощник-треньорът на Апоел загуби живота си в Египет по време на терористичната атака в Александрия, съобщават медиите в Израел. Египетски полицай стрелял с оръжието си и убил израелски туристи, които били на организирана екскурзия в Александрия. Шамли стана помощник-треньор на Апоел този сезон. Започва треньорската си кариера през 2018 г. като треньор на Гадна Тел Авив, който ръководи до 2021 г. През сезон 2021/22 г. той беше треньор на Холон Джеремия Норт, а през същия сезон продължи в Бейтар Яфа, откъдето премина в Апоел Тел Авив. Според арабски медии нападателят е стрелял с огнестрелно оръжие по автобуса, а израелското министерство на външните работи обяви, че разследва обвиненията. Съобщава се, че нападателят е задържан.

Сестрата на директора на израелския национален отбор Йоси Бенаюн и семейството ѝ едва оцеляха от атаката на Хамас. Израелските медии съобщават, че семейството е оцеляло благодарение на 20-годишния младеж, син на жената, който е убил няколко терористи, след което са избягали, докато не са се натъкнали на израелски войници, които са им помогнали. Бившият юноша на Апоел Хайфа, 19-годишният Ярон Захар беше убит в ивицата Газа. Според местните медии Захар е играл шест сезона в младежкия клуб на Апоел и е един от 18-те войници, убити в Газа. За съжаление по време на яростната атака на Хамас срещу Израел загина и бившият футболист на Бейтар, Апоел Тел Авив и Апоел Бер Шева Лиор Асулин. Лиор Асулин беше убит по време на парти в южната част на Израел. Около 50 терористи атакували празника, убили много цивилни, сред които бил и бившият 43-годишен футболист, който след кариерата си на играч беше и треньор.