Сметище на птицеферма пламна и обгази Пловдив

От Регионалната екоинспекция уверяват, че няма замърсяване на въздуха

Новини
13:15 - 08 Септември 2024
1128
Сметище на птицеферма пламна и обгази Пловдив

Пожар обгази част от Пловдив снощи. Задушливият дим, който покри града е от запалило се сметище на птицеферма в близкото село Маноле. Три екипа на пожарната бяха изпратени на място. Въпреки, че борбата с огнената стихия продължи през цялата нощ и днес купчините патешка тор продължават да тлеят и да горят.

Пожарът възниква малко след 18 часа в събота във ферма за отглеждане на патици край село Маноле. Огънят обхваща площадката, на която са складирани тонове патешка тор, покрита със слама. „Сигналът за пожара го е подал нашия пазач, който е тук на портала. Огънят как е възникнал, това вече е загадка, защото миналата година имахме пак проблеми  с това сметище, което се беше палило“, казва организаторът производство в птицефермата Васил Петров.

Вятърът разнася дима на изгорялата тор на 20 километра. Задушливата миризма стига до четири от районите на Пловдив и снощи сериозно притесни гражданите. „Задушлива миризма, дразни гърлото и носа. Просто отвратително беше“, казва жител на града. 

На помощ на трите пожарни, които се отзовават се включа и фадрома, за да ограничи разпространението на огъня. Тъй като огромните камари с патешка тор горят в дълбочина, ще тлеят с часове, а може и няколко дни, обясняват огнеборците. „Няма как да го запалим ние. Има вероятност някой да го е запалил“, каза Петров. 

От Регионалната екоинспекция уверяват, че няма замърсяване на въздуха. Няма превишаване на допустимите норми. Тази сутрин инспекторите влязоха на проверка в птицефермата.