Сметната палата влиза в БНР на 1 октомври

Националното радио е натрупало 4 млн. лева дефицит, съобщи Тома Биков от ГЕРБ

Новини
11:42 - 27 Септември 2019
1377
Сметната палата влиза в БНР на 1 октомври

Сметната палата влиза в Националното радио от 1 октомври, за да провери финансите на  БНР, гласуваха депутатите. Решението бе прието с 116 гласа „за“, без „против“ и с един „въздържал се“ по предложение на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов. За проверката на финансовата институция настоя преди седмица премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна на петъчния контрол.  

Одитът обхваща периода 1 януари 2017 г. - 30 септември 2019-а.

Ревизията в обществената медия ще продължи до края на януари, когато Сметната палата трябва да излезе със становище.

Поводът за проверката е безпрецедентното спиране на "Хоризонт" на 13 септември тази година - нещо, което не се е случвало и през Втората световна война, каза от трибуната Боряна Георгиева от „Атака“, член на парламентарната комисия по културата и медиите.

„Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем“, обясни Тома Биков от ГЕРБ, който бе избран за председател на временната парламентарна комисия, която ще проверява спирането на излъчването на БНР.

„Няма нужда от този закон, защото той и сега не се изпълнява. За всяка медия трябва да има отделен закон, който да определя правилата, а не с един да се избират директори, а с друг да се дава финансиране. СЕМ не винаги изпълнява ролята си на независим регулатор“, каза Милко Недялков от БСП.