Смути вместо баничка ще сервират вече в детските градини

Променят храненето на децата между 3 и 7 години със специална наредба

Новини
19:08 - 11 Юни 2019
1831
Смути вместо баничка ще сервират вече в детските градини

На децата в детските градини ще бъде сервирано смути от пресно плодове и зеленчуци поне два пъти седмично. Това предвижда проект на Наредбата за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, която вече е публикувана за обществено обсъждане.

Целта е да бъде осигурено здравословно и пълноценно хранене на малчуганите в детски заведения чрез въвеждане на изискванията и референтните стойности за прием на хранителни вещества и енергия съобразно възрастта им, се посочва в мотивите.

Поне по три различни вида плодове и зеленчуци трябва да присъстват в менюто на децата пет дни в седмицата, докато са на детска градина. В плодовите салата пък не бива да има добавена захар или подсладител. В нея може да има най-много нискомаслена сметана.

Въвеждат се и нови изисквания към консервираните зеленчуци, с които ще се приготвят ястията на малчуганите през зимата. В тях не бива да има консерванти, стабилизатори и оцветители. Това важи и за мармаладите, конфитюрите и желетата.

Допуска се и предлагането на нов асортимент – подсладено пюре от кестени. Според проектонаредбата те трябва да са екстра качество, за да бъдат допуснати на трепазата на децата в детските градини и забавачките.

Занапред във всекидневното меню задължително трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко под формата на пряка консумация или като съставка в други храни. Освен това се въвежда изискване всеки ден на децата да се дават най-малко 35 г сирене със съдържание на сол до 3,5% или кашкавал със сол до 3 процента. Айранът, който децата сега пият обикновено на следобедна закуска, вече ще е без сол.

Освен това, млякото трябва да бъде само краве, като то трябва да е с масленост 3 – 3,6 на сто, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини или прясно мляко с 1,5% мазнини. Забранява се предлагането на подсладени млека с плодови аромати освен, когато в тях лелката не е добавила екстра качество конфитюр, какао, овесени ядки или мед.

Децата в градините вече ще пият два пъти седмично смути от пресни плодове и зеленчуци

С промените се цели да се хармонизират условията за хранене на децата с най-новите европейски изисквания, световни препоръки и национални правила. С промените в наредбата ще бъдат намалени калориите в дневното меню в детските градини - среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите между 5 и 7 година се намалява от 1770 до 1600 калории на ден.