Снежен ад в САЩ и Канада, най-малко 20 души загинаха в студа

Над един милион американци и канадци останаха без ток, след като зимна буря връхлетя Северна Америка

Новини
18:17 - 25 Декември 2022
3953
Снежен ад в САЩ и Канада, най-малко 20 души загинаха в студа

Лошото време в Съединените щати развали празничното настроение. Много американци останаха на Бъдни вечер по летищата на страната. Над един милион американци и канадци останаха без ток, след като зимна буря, носеща сняг, силен вятър и минусови температури връхлетя Северна Америка.

Тежките зимни условия от Квебек до Тексас доведоха и до жертви. 

Най-малко 20 човека са загинали в следствие на лошото време в Съединените щати, съобщава CBS News. В събота вечер около 345 000 потребители в цялата страна бяха без ток. Най-засегнати са в района на Нова Англия - повече от 170 000.

По летищата в страната на Бъдни вечер останаха хиляди след като бяха отменени повече от 3400 полета и предварително - още 1300 за днес сутринта.

Авиокомпаниите имат недостиг на екипажи, а заледените писти пречат на работата на летищата. 

65 милиона души от - Мейн  до Сиатъл, са  предупредени, че може би ще има чести прекъсвания на тока, тъй като е затруднено обслужването  в източната част на САЩ. Електроцентралите изпитват затруднения при работа в студеното време и

жителите на 13 щата са помолени да пестят електроенергия.

Най-усложнена изглежда обстановката в Бъфало, щата Ню Йорк. Според губернатора Кати Хочул международното летище "Бъфало Ниагара" ще бъде затворено до понеделник сутринта и почти всички противопожарни коли в града са блокирани.

Повече от 70 см дълбок сняг, минусови температури и прекъснато електрозахранване.

Най-малко 3-ма души са починали в окръг Ери, след като медицинските екипи на бърза помощ не са успели навреме да им окажат помощ, затруднени от метеорологичните условия.

В Чикаго изгрялото днес слънце успява да стопли едва до -16 градуса, но заради пронизващия вятър се усеща като -26. Снегът не е голям, но синоптиците напомниха, че това е най-мразовитата Коледа от 40 години насам.