Сняг затрупа Франция и Австрия, у нас остава топло

Хиляди семейства са без ток в Западна Европа

Новини
08:16 - 18 Ноември 2019
2056
Сняг затрупа Франция и Австрия, у нас остава топло

Повече от 30 000 домакинства продължават да са без електричество в Югоизточна Франция заради обилните снеговалежи. Снежни бури и проливни дъждове обхванаха и западните райони Австрия, съобщава Нова телевизия.

Валежите нанесоха сериозни щети, като причини нарушения в транспорта и прекъсване на електроподаването. В петък близо 300 хиляди домакинства останаха без ток, а един човек стана жертва на лошото време.

Кални свлачища разрушиха сгради в Австрия. Наложи се, спасителните екипи да евакуират жителите на над 50 къщи.

По високите места в Алпите падна сериозно количество сняг, а в ниското се изляха проливни дъждове.

Най-критична е обстановката в района на Залцбург, където водата активира свлачища. Затрупани са част от планинските пътища. Нарушено е и разписанието на влаковете. Композиция с 250 пътници беше блокирана по една от ЖП линиите в района на свлачището.

Общо 1800 пожарникари са на крак и помагат в районите, където ситуацията все още е усложнена.

Днес над страната ни ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места в западните и южните райони ще превалява слаб дъжд. Това съобщи дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология. Временни разкъсвания на облачността ще има над североизточните, а към края на деня и над югозападните райони. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и ще е до умерен. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 15° и 20°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за ноември.

Над Черноморието облачността ще е значителна, без валежи. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще преобладава облачно и мъгливо време. На места, главно в масивите от Западна и Южна България ще превали дъжд, над 2500 метра – сняг. Ще духа силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 6°.