Социалисти : Нинова няма да си тръгне току-така от председателското място

Лидерката бе засечена в Гърция в компанията на съпруга си и Калоян Методиев. Дали пък не са обсъждали различни сценарии как да се върне на власт?

Новини
20:10 - 30 Юни 2024
6192
Социалисти: Нинова няма да си тръгне току-така от председателското място

Корнелия Нинова най-вероятно ще обжалва решението на Контролната комисия да ѝ откаже възможност да се кандидатира за лидерското място за трети път, както ѝ позволява и Уставът, пише Труд. Вчера социалистите намериха как да ограничат намеренията ѝ да се яви отново. 

Подкрепата за нея обаче, поне във висшето ръководство на партията, намалява, като според нашите източници плътно зад доскорошния си шеф застават единици. Сред тях са народният представител Иван Ченчев, Христо Проданов и заместник-председателят на БСП Георги Свиленски. И тримата са депутати и членове на Националния съвет. Четвъртият верен на Нинова е смятаният за нейна дясна ръка Калоян Методиев, който обаче не е партиен член, а бе избран от гражданската квота. Още преди конституирането на новия 50-и парламент пък парламентарната група на социалистите реши да го изключи от редиците си и в момента той е независим депутат.

“Абсолютно необосновано решение на Контролната комисия. Това е чиста проба реваншизъм и страх. Комисията няма право да прави такова нещо, тъй като първо няма такова събитие, а евентуално номиниране е в бъдещето. Този орган е използван като партийна бухалка срещу Нинова. И това се прави от страх от тези хора от новото ръководство, които също са в оставка”, коментира пред “Труд news” Иван Ченчев. Преврат и то от най-близките хора - така определи той течащите в столетницата процеси.

Подкрепящият Нинова депутат се аргументира - според стария Устав, Нинова е избрана като председател на Националния съвет на БСП, а по новия тя има един непълен мандат като председател на партията като цяло, след като подаде оставка. “Дори и да приемем тезата, че тя е в два мандата, пак вторият ѝ е непълен. В Устава пише “два пълни мандата”, подчерта той. И добави - Контролната комисия не е имала нужния кворум от 18 души, което отново прави решението нелегитимно. А самата комисия пък е действала под давлението на Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров.

Ако партията в момента трябва да решава кой да е председател, то Нинова би победила с огромна разлика, защото се ползва с подкрепа сред редовите членове, а структурите в момента “врят и кипят, а хората искат да хвърлят оставки, несъгласни с това, което се случи”, подчерта Иван Ченчев.

Междувременно с остра позиция против действията на новото ръководство излязоха от БСП-София, които определиха решението на Контролния съвет да върне Иван Таков начело на организацията като “див реваншизъм” и посочиха, че легитимният лидер на софийската организация е Диана Тонова. Пред „Труд news” Иван Таков обаче опроверга тези твърдения и съобщи, че в следващите дни чака официално да получи решението на Контролата комисия и пълномощно от новия председател на БСП Атанас Зафиров, за да се впише официално като председател на БСП-София.

Припомняме, че Корнелия Нинова подаде оставка след “катастрофалните” по думите є резултати на парламентарните избори, но не уточни дали няма да се кандидатира отново наесен, когато ще е конгресът на социалистите. Донякъде изненадващо обаче нейните доскоро близки съратници поеха партийното кормило в свои ръце, като в крайна сметка се стигна до настоящото вътрешно разделение.