Социолог: Дали Денков или Габриел - все тая, и двете са компромисни фигури

Димитър Ганев отчита като положително през миналата година заработването на НС

Новини
16:45 - 13 Януари 2024
2922
Социолог: Дали Денков или Габриел - все тая, и двете са компромисни фигури

Най-важното нещо, което се случи през 2023 г., беше че парламентът се превърна в субекта на политическата инициатива в България. Властта се върна в парламента. Това заяви социологът Димитър Ганев по НОВА.

„Дали Николай Денков или Мария Габриел – няма да има особена промяна. И двамата ми изглеждат сходни. Това са по-скоро компромисни фигури, които ще търсят консенсуса между партиите. Мнозинството има воля да остане на власт”, смята той.

Експертът е категоричен, че ДПС ще подкрепи кабинета с премиер Габриел: „При гласуването на кабинета начело с Денков ситуацията беше различна. ДПС пое по пътя, зададен от Делян Пеевски. Линията на подкрепа остава, логично е да има подкрепа и за предстоящия кабинет след ротацията. Подкрепата на ДПС е ключова, защото в рамките на следващите 7-8 месеца ще бъдат попълнени съставите на почти всички регулаторите.”

„Профилът на кабинета ще остане същия. Сега, с малки изключения, нямаме ярки политически лица, изключение прави Асен Василев. Смятам, че кабинетът на Габриел ще е със същия профил, т.е. няма да има ярки политически лица от ДПС. Така или иначе има скрита коалиция, всеки от министрите е защитен по определен начин и подкрепян от тях”, каза още Ганев.

По думите му има министри, около които имало сериозно напрежение, като здравният министър Христо Хинков: „Той трябваше да спре да бъде министър още след скандала с „Пирогов”. Може би оставката му се забавя, за да мине „в пакет” с други промени в кабинета. Още много вода ще изтече до ротацията. Атаките в идните седмици ще са определящи, особено от това от кого идват.”

Той припомни, че европейските избори са предизвиквали политическа криза: „2014 г. падна правителството на Орешарски. Сегашната ситуация обаче няма база за сравнение с това.”