Социолог: Знаем дефиницията за лудост каква е - правиш едно и също, а очакваш различен резултат

Добромир Живков от "Маркет линкс" и Петър Чолаков от Института по социология към БАн с анализ за "играчите" и обещанията им за вота

Новини
17:42 - 26 Март 2023
4743
Социолог: Знаем дефиницията за лудост каква е - правиш едно и също, а очакваш различен резултат

"Не е изключено да се случи сериозна промяна в настроенията на избирателите".

С тази прогноза започна анализа си пред БНР социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков. 

Той допълни, че на базата на социологически проучвания може да се предположи, че около 10-15% от гласоподавателите ще вземат своето решение и ще се насочат към определени политически сили в последните дни преди самия вот.

Има и умора, и пренасищане у хората от пет поредни кампании за предсрочни парламентарни избори, смята социологът.

"Изглежда, че обществото се политизира. Имаме обективни данни за това, измерени през декларираната готовност за гласуване в предстоящите избори, която нараства през последните месеци, особено между януари и февруари. Предстои да видим за март, непосредствено преди изборите. Хората отново отварят ушите си за политическата кампания. Това са хора, които разсъждават за това накъде да тръгне държавата, какъв да бъде техният избор. Те не вземат особено рационални решения, но има реполитизация в обществото, дори през тази кампания, въпреки че тя е пета поред за две години. Интересуват се и влизат в политическите теми, които им се предлагат", коментира Добромир Живков. 

Според доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН хората винаги действат емоционално, след което намират рационални доводи, за да обосноват своето решение:

"Песимист съм, че хората правят причинно-следствената връзка, че нещата в държавата се случват благодарение на тях и затова да отидат да гласуват. Много е омръзнало на хората и това, че за две години отиваме на пети избори. И то след седмица предстои поредната мотика, която ще настъпим".

Той изказа хипотеза, че за да има от вота на 2-ри април различни резултати от тези на предходните избори, трябва или "сегашните играчи изведнъж много да се разхубавят и някакви невероятни послания и нови тези да ни представят, или страхотни скандали да ги споходят, или да се появят някакви нови харизматици":

"Предлага ни се същото. Знаем дефиницията за лудост каква е - правиш едно и също, а очакваш различен резултат". 

По думите на Добромир Живков обществото още не е взело решение дали "да се върви напред, по-прогресивно", или "да се върнем при стабилността", каквито предложения дават двете големи политически формации, борещи се за първото място на предсрочните парламентарни избори:


"Затова ще имаме още избори. Спекулативно е дали ще са две в едно с местните през есента, или заедно с европейските избори догодина. Вотът на 2-ри април ще е поредният междинен резултат, който ще премери кое от двете течения в българското общество започва да взема някакъв превес".

Доц. Петър Чолаков подчерта, че купеният и контролираният вот имат значение:

"Търговията с гласове ще окаже въздействие особено когато има фотофиниш, когато са много близки резултатите между първия и втория. По отношение на хартиената бюлетина търговците на гласове имат вече експертиза и изработени практики". 

Войната на Русия в Украйна е тема, която мобилизира и остава изключително ключова, коментираха анализаторите.