Социолози вещаят: Слави има интерес от нови избори

Новини
08:40 - 05 Април 2021
6522
Социолози вещаят: Слави има интерес от нови избори

Социолозите масово вещаят нови избори, заради създалата се ситуация след вота. Такава прогноза в тв ефира направиха и Мира Радева, и Харалан Александров, и Кольо Колев от "Медиана".

Добутахме нещата до средата. Не знам дали е възможен компромис. Слави Трифонов с "Има такъв народ", който е новият герой на сцената, като предишни спасители, има партиен интерес от нови избори, за да реализира още по-успешетн тренд, за да управляват целокупно, заключи социалният антрополог Харалан Александров.

ГЕРБ направи оферта и ИТН потвърдиха, че задачата е промяна на нещата още от референдума. Но избирателната система и начина на гласуване обаче са заплашителни за останалите партии, обясни Татяна Буруджиева.

„Гласовете за промяна натежаха. Ситуацията е патова. Най-легитимният избор би бил партиите на протеста да се съберат и с подкрепата на БСП да направят кабинет, заяви пред Нова и Първан Симеонов от „Галъп”.

Той добавя, че ще бъде много трудно ГЕРБ да състави кабинет. Според него има вероятност партията на Слави Трифонов да спечели едни предстоящи нови избори.

„Тогава в страната ще има една съвсем нова ситуация. Хората на Трифонов казаха, че са съгласни с идеята за провеждането на нов вот”, добави Симеонов.

Димитър Ганев от „Тренд”обясни, че има вариант за експертен кабинет на ГЕРБ и Има такъв народ. Другият вариант е коалиция около протестните партии с подкрепата на БСП. Новите избори също били на масата.

Не виждам как може да се получи конфигурация, която да излъчи стабилно правителство, подкрепи общата теза Мира Радева.

Всички играчи в новия парламент ужасно се плашат от мажоритарната система, заключи социоложката.

Имаме два варианта -или в този парламент да се организира нещо около промяна на изборителната система, или се отива на избори, прогнозират масово социолозите.