София е домакин на сесия на НАТО

Ситуацията с войната в Украйна обсъждат висши политици от 32 държави членки

Новини
18:50 - 25 Май 2024
2888
София е домакин на сесия на НАТО

От днес до 27 май Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. За събитието пристигат над 400 представители от 32 държави членки на Алианса и от 25 страни партньори. Днес и утре те участват в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея.

Комитетът по отбрана беше открит от българския военен министър. Пред парламентаристите Атанас Запрянов предупреди, че България е цел на хибридната агресия на Русия и обясни, че има информация, че руската държава прави опит да се намеси в евровота у нас.

„По заключение на Европейския парламент има информации за такава намеса. С хибридни въздействия да се повлияе на резултата от изборите. Част сме от тази хибридна атака, тъй като България прави вот 2 в 1. Говорим за европейските избори. Не става въпрос за нашите вътрешни национални избори”, посочи той.

По думите на военния ни министър България подкрепя присъствието на Алианса в Черноморския регион и намекна, че  при нужда многофункционалната бойна група у нас може да се разшири до бригада. Той посочи, че  се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита.

Запрянов беше категоричен - подкрепата за Украйна трябва да продължи, защото в противен случай „Путин може да се вдъхнови и да атакува други територии, включително и държави членки на НАТО”.

„Тъй като руската агресия към Украйна е пряко предизвикателство за нашата сигурност, ние ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните законни действия за противодействие на руската военна инвазия и за възстановяване на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите ѝ граници“, заяви министърът на отбраната.