София Кенин ще спори за титлата на "Ролан Гарос"

Спорт
20:17 - 08 Октомври 2020
2699
София Кенин ще спори за титлата на "Ролан Гарос"

Американката София Кенин се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис. 21-годишната Кенин победи с 6:4, 7:5 чехкинята Петра Квитова и ще играе за втората си титла от "Големия шлем". Във финала в събота нейна съперничка ще бъде 19-годишната полякиня Ига Швьонтек, която по-рано днес победи с 6:2, 6:1 квалификантката от Аржентина Надя Подороска.

Поставената под номер 7 в схемата Кенин достигна до мача за титлата в Париж за първи път в кариерата, след като спечели почти всички ключови разигравания срещу далеч по-опитната Квитова.

Кенин, която през януари триумфира и на Откритото първенство на Австралия, започна мощно и поведе с 4:1 гейма с два пробива в първия гейм. Поставената под номер 3 Квитова върна един от пробивите и имаше брейкбол за 4:4, който обаче пропусна. Така родената в Москва американката затвори първия сет с 6:4 след 39 минути игра.
Във втория сет Кенин отново първа стигна до пробив за 3:2 гейма.

В следващия гейм Квитова имаше четири възможности да изравни, но отново не успя да го стори и Кенин поведе с 4:2 гейма. Американката получи възможност да сервира за спечелването на мача при 5:4 гейма, но започна лошо, даде преднина от 40:0 на чехкинята и макар да отрази първия брейкбол, при втория изпрати бекхенд в мрежата, за да може Квитова да изравни за 5:5.

Това обаче по никакъв начин не притесни по-младата от двете тенисистки и тя отново стигна до пробив в 11-ия гейм. След това Кенин отрази още един брейкбол и още при първия си мачбол затвори мача със 7:5.

До момента Швьонтек и Кенин са играли само веднъж по между си - в третия кръг на "Ролан Гарос" при девойките през 2016 година. Тогава победата е за Швьонтек в два сета. На ниво жени двете все още не са срещали.