София на война с кърлежите

Столична община и РЗИ предприемат извънредни мерки

Новини
11:05 - 29 Май 2019
1790
София на война с кърлежите

Извънредни мерки предприемат от Столична община и РЗИ срещу бума на кръжели в града. Само преди дни лекари извадиха над 50 от главата на дете играло в Южния парк. Обработването на зелените площи се извършва два пъти годишно през месеците април и септември. Поради огромната популация на акарите тази година ще бъде направена извънредна дезинфекция.

Хората е добре да избягват неокосените площи и да носят дълги и по-възможност бели дрехи. Децата не трябва да се пускат да играят във високи треви и храсти, като след всяка разходка е добре да се проверяват за кърлежи по главата и тялото.

Вредителите винаги намират обработките на открито и е трудно да има 100% ефективност, както би станало в затворено пространство.

Те са акари и се размножават свободно в природата като оставят хиляди яйца и за това е изключително важна реакцията на гражданите.

"Планът на Столична община е за извънредни обработки в паркове и градинки, тъй като този сезон популацията на кърлежи е много голяма", съобщи Милена Васева от общината.

От РЗИ допълват, че освен срещу кърлежи ще се пръска отново и срещу бълхи и комари.