София открива хуманитарен център за пострадали от войната

Помещението се дава по молба на "Сдружение на утраинските организации в България Мати Украйна"

Новини
12:17 - 08 Март 2022
1177
София открива хуманитарен център за пострадали от войната

Помещение, което да се превърне в хуманитарен център за подкрепа на украински граждани, ще предостави Столичният общински съвет. Инициативата е на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде гласувано от общинските съветници на 10 март.

В писмо Олена Коцева – председател на Управителния съвет на „Сдружение на украинските организации в България Мати Украйна“, посочва, че съвместно с български фондации е организирана кампания в помощ на хилядите бежанци и граждани на Украйна за събиране на хранителни пакети, дрехи, хигиенни материали, термо одеяла, лекарства и медицински медикаменти и всякакви други вещи от първа необходимост. Липсата на подходящо помещение, както и невъзможността да бъде наето подобно сериозно утежняват и възпрепятстват тяхната мисия. Затова организацията се обръща с молба до Столичната община за предоставяне на помещение за складиране и разпределяне на получените дарения и хуманитарна помощ от български граждани.

“Софийски имоти“ ЕАД разполага с помещение, което отговаря на нуждите на „СУОБ Мати Украйна“, което в момента не се използва от търговското дружеството или от трето лице. То е магазин, който се намира на ул. “Царибродска” №136-142.

Председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници от различни политически групи – проф. Иво Петров, Малина Едрева, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят доклад, с който да се разреши на "Софийски имоти" да предостави помещението за безвъзмездно ползване.

Столичната община подсигурява места за настаняване на над 200 украински граждани, които са напуснали страната си заради военните действия. Общинската дирекция по аварийна помощ и превенция разполага с автомобили, които транспортират хора от украинско-румънската граница до София, като им оказват съдействие и грижа по пътя и при настаняването.

По инициатива на председателя на СОС адвокатското дружество, в което е съдружник, предоставя безплатни правни съвети и консултации във връзка с необходимите действия по пребиваването на бежанците в страната ни и интеграцията им.