София прайд нахока депутатите за „меките китки“

Новини
14:35 - 01 Юни 2023
2525
София прайд нахока депутатите за „меките китки“

София прайд нахока депутатите заради употребата на хомофобски и дискриминиращ език в Народното събрание, а поводът е преждевременно приключилото заседание тази сутрин, на което народният представител от групата на ПП-ДБ Явор Божанков заяви, че „хората на Костадинов са крайна популистка проруска партия, която иска да ни закара на избори“ и „токсичен отпадък в политически смисъл“... „Възраждане“ говорят за меки китки, но и двамата с Цончо (Ганев, бел. ред.) и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение“... 

Ние, от организационния комитет на София прайд, категорично осъждаме зачестилата употреба на хомофобски и дискриминиращ език от депутати в Народното събрание, който намалява доверието в политическата система и подкопава основите на демократичното общество. Такъв език се основава на вредни стереотипи и предразсъдъци и подхранва нетърпимостта и дискриминацията спрямо ЛГБТ хората в България.

Използването на подобна реч е не само вредно, но и разделително за обществото като цяло.

Изказвания от трибуната на Народното събрание и отвъд нея, които експлоатират хомофобията за делегитимиране на политически опоненти, включително с унижаващи изрази като „меки китки“, пренебрегват човешкото достойнство. Те нямат място в публичния дебат, независимо от различията в политическите възгледи. Призоваваме политическите представители и обществените личности да избягват използването на реч, съдържаща негативни конотации и стереотипи по отношение на ЛГБТ хората въобще, както и към политическите си опоненти с цел тяхното уязвяване.

Единствено чрез създаването на общество, което цени многообразието и уважава правата на всички негови членове, можем да постигнем напредък и благосъстояние за всички ни. София прайд ще продължи да се бори за зачитането правата на ЛГБТ хората, както и за премахването на всички форми на дискриминация и нетърпимост в обществото.
Призоваваме всички институции, политически лидери и обществени фигури да се ангажират с промяна на реториката и изграждането на общество, което поставя на преден план равнопоставеността, достойнството и уважението към всички, без оглед на сексуална ориентация, джендър идентичност или полови характеристики, пишат още организаторите на София прайд.