Софийска опера поздрави Микис Теодоракис за 95-ия му рожден ден със "Зорба гъркът"

Гръцкият композитор благодари сърдечно на гостоприемна България

Култура
13:17 - 27 Юли 2020
4515
Софийска опера поздрави Микис Теодоракис за 95-ия му рожден ден със "Зорба гъркът"

В България балетът "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 г., на сцената на НДК с балета на Софийската опера. От първата постановка на балета са изминали цели 25 години, но публиката го посреща оттогава досега с нестихващ възторг. На 26 юли първият ни оперен и балетен театър отбеляза 95-годишния рожден ден на Микис Теодоракис със спектакъла „Зорба гъркът“.

Директорът на Софийската опера академик Пламен Карталов изпрати поздравително писмо до големия композитор, който пък сърдечно благодари за честитката.

"Уважаеми Маестро Теодоракис,

Mного сме щастливи да Ви поздравим с 95-годишния Ви юбилей. Желаем ви много щастливи рождени дни, добро здраве и непрекъснато вдъхновение. Ние пазим спомена за вашето незабравимо присъствие в Софийската опера като диригент на вашата опера „Електра“ и подготовката на нашия оркестър за гастрол в Античния театър в Атина. Имаме удоволствието да ви информираме, че Вашия балет „ Зорба гъркът“ се изпълнява вече 25 години с огромен успех от балета на Софийската национална опера в България и чужбина. Този хипнотизиращ шедьовър се превърна в любим на нашата публика и е видян от поколения талантливи художници да пресъздават неговата страст и дълбоко човешко изобразяване. Нашето изпълнение на „ Зорба гъркът“ на 26 юли ще бъде посветено на Вашата годишнина. Ще се радваме да получим накратко няколко думи от вас, които да споделим с нашата публика и артисти.

С голямо уважение и възхищение,

Проф. Пламен Карталов, Генерален мениджър на Софийската опера и балет, България.

"Уважаеми професор Пламен Карталов,

Много съм радостен и развълнуван да ви изпратя най-сърдечните си поздрави за спектакъла "Зорба гъркът". Бих искал също така да изпратя моята гореща благодарност на публиката, на музикантите, на членовете на хора, на солистите, на диригента и особено на хората, които поеха инициативата за този спектакъл и които отговарят за организацията.

Винаги си спомням с голямо вълнение за дните, които бях във вашата гостоприемна страна, за десетките концерти и безкрайните часове, които прекарах с вашите прекрасни музиканти, подготвяйки моята опера "Електра".

Но това, което пазя особено в сърцето си, е топлината и любовта на българския народ към моята музика. Доказателството за този факт е представянето на моя балет „ Зорба гъркът “през годините. Резултат от страхотнатa среща на моята музика с вашите отлични танцьори и колеги от Софийската опера, които играят тази творба в продължение на 25 години в България и на гастроли в чужбина.

Поради всички тези причини, аз ще бъда с вас, с цялото си същество на този спектакъл, дори отдалеч. Бих искал да завърша това писмо със страхотно „Благодаря Ви и с моите най-топли пожелания към всички вас!", пише композиторът.