Сокът от нар - витаминозна „бомба“ за имунитета

Двойно по-полезен е, ако се консумира в рамките на половин час след приготвянето му

Здраве
16:25 - 09 Януари 2023
3868
Сокът от нар - витаминозна „бомба“ за имунитета

Сокът от нар, който е по-добре да си приготвите сами, помага за възстановяване на силите и подобряване на имунитета, каза в интервю за радио Sputnik Рима Мойсенко, кандидат на медицинските науки, диетолог, лекар по превантивна интегративна медицина.

Сокът от нар принадлежи към естествените имуномодулатори, богат е на антиоксиданти и антоцианини и има благоприятен ефект върху функцията на червата, където се формират голяма част от имунните клетки, казва Мойсенко, предава БГНЕС.

„Сокът от нар винаги е бил смятан за най-полезния сок. Съдържа големи количества антиоксиданти и антоцианини - активни вещества, които подпомагат имунния отговор. Той е естествен имуномодулатор.

Сокът от нар подобрява функцията на червата, където се произвеждат 80 % от клетките, необходими за имунния отговор“, обяснява тя.

Според диетолога пиенето на пресен сок от нар ви дава сила и усещане за енергия. В някои случаи този ефект може да е свързан с повишаване на нивата на хемоглобина в кръвта, казва Мойсенко.

„Сокът от нар повишава нивата на хемоглобина в кръвта и помага при лечението на желязодефицитна анемия - тя често се среща при хора, които се оплакват от липса на енергия. Това се дължи на съдържащите се в сока от нар витамин С, терпени, мед и желязо“, казва тя.

Освен това сокът от нар съдържа полиненаситени мастни киселини и мастноразтворими витамини - продължава Мойсенко.

„Сокът от нар съдържа мастноразтворими витамини D, E и K, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини, макар и в малки количества“, изброява тя.

Сокът от нар е „двойно по-полезен“, ако се консумира в рамките на половин час след приготвянето му, смята диетологът.

„По-добре е сами да си приготвите сока и да го разредите с вода. Ако го изпиете в рамките на половин час след приготвянето му, можете да получите почти двойно повече ползи“, допълва Мойсенко.