Солта – виновник за ходенето до тоалетна нощем

Изследването обхванало 3748 жители в Япония

Здраве
13:19 - 03 Април 2019
1678
Солта – виновник за ходенето до тоалетна нощем

Редовните нощни посещения на тоалетната са свързани с прекомерна консумация на сол и високо кръвно налягане. Това информира Юрик алърт, позовавайки се на специалисти, които обсъдиха проблема на конференция на Японското кардиологично дружество.

„Установихме, че ако човек е развил ноктурия - редовно прекъсване на нощния сън заради уриниране, е с високо кръвно налягане или с излишък от течности в организма”, категоричен е Сатоши Коно от болницата „Розай Тохоку” в Сендай, Япония. Според него, превърналото се в хроничен проблем заболяване, трябва да бъде ясен сигнал за човек, че трябва да направи нужните изследвания за количеството на сол в организма си, както и да измери кръвното си налягане.

Коно отбелязва, че дори едно нощно посещение на тоалетната повишава риска от хипертония с около 40 процента. Колкото по-често посещавате тоалетната, толкова по-голяма е вероятността да имате сърдечни и сърдечносъдови проблеми. Въпреки това все още не е открита пряка връзка между честите посещения на тоалетната и сърдечните болести.

Според данни на Световната здравна организация сърдечните и сърдечносъдовите болести са главна причина за смърт. Тези болести ежегодно отнемат живота на около 17 милиона души.