Sony Music иска да купи музиката на „Куин“ за $1 милиард

В случай, че се договорят, това ще бъде най-голямата сделка, сключвана с изпълнители в шоубизнеса

Новини
17:42 - 07 Юни 2024
5738
Sony Music иска да купи музиката на „Куин“ за $1 милиард

Музикалната компания Sony Music води преговори за закупуване на музикалния каталог на Queen за близо 1 млрд. долара, информира Sky News.

Медията съобщава също, че разговорите се водят от миналата година и не е изключена възможността да не се стигне до сделка. Но в случай, че се договорят, това ще бъде най-голямата сделка, сключвана с изпълнителни в шоубизнеса.

Макар че групата не е издавала песни от 27 години, тя продължава да печели десетки милиони всяка година, които се разпределят между тримата останали членове - Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дийкън. Queen са известни с хитове като Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, We Will Rock You и др. През петте десетилетия на съществуването си групата има

шест сингъла и десет албума, които са били на първо място в Обединеното кралство.

Колкото до Sony Music - наскоро придобиха половината проценти и от дяла на музикалния каталог на Майкъл Джексън, който е на стойност 600 млн. долара.

През последните години продажбата на права върху бек каталози се превърна в голям бизнес, като свои музикални права продадоха звезди като Бионсе, Боб Дилън, Нийл Йънг, Шакира и Бари Манилоу. Инвеститорите са готови да предложат високи суми за правата на песните на артистите, като изкушават изпълнителите да се откажат от авторските си права в замяна на голямо еднократно възнаграждение.

По-възрастните изпълнители могат да намерят тази перспектива за особено привлекателна, тъй като те имат допълнителен данъчен стимул - плащат еднократен данък върху капиталовите печалби вместо годишен данък върху доходите от авторските възнаграждения.