Соня Йончева: Против съм да се забранява руската музика

Чайковски, Рахманинов и Мусоргски не принадлежат само на Русия, те са световно културно наследство

Култура
14:50 - 06 Август 2024
1241
Соня Йончева: Против съм да се забранява руската музика

„Не съм съгласна с войната, не съм съгласна да се избиват деца, искам да няма конфликти и да живеем в мир. Но от друга страна виждам все повече и повече една тенденция да се забранява руска музика. Чайковски, Рахманинов, Мусоргски не принадлежат вече само на Русия. Те са едно световно културно наследство и богатство.

Когато говорим за подобни артисти и произведения, няма как да ги определяме само като руски, български или немски. Затова аз против тази забрана и смятам, че тя не е нужна”.

Така оперната дива Соня Йончева коментира отмяната на участия на руски певци и произведения след избухването на войната с Украйна.

Днес прочутата българка излиза като Мими в операта „Бохеми” на Пучини. Дългоочакваната постановка е част от фестивала „Опера в Летния театър” във Варна. На диригентския пулт застава приятеля на оперната прима още от ученическите им години в музикалното училище в Пловдив Кръстин Настев.

На 10 август Соня Йончева ще пее пак в Летния театър в морската столица в „Мадам Бътерфлай”.

„И двете постановки много ми харесаха. Историята на „Бохеми” е толкова красива и разноцветна, че няма нужда да я оцветяваме допълнително. В Мадам Бътерфлай пък има една нова трактовка, която ми е много интересна”, подгря нетърпението на публиката Йончева.

След постановките във Варна тя ще може да се наслади на кратка отпуска, преди да замине за Дубровник, където ще пее в тамошния летен оперен фестивал. „Душата ми се отвори, като пристигнах в България. Няма как да не съм щастлива, а и този път съм с цялото си семейство тук и това е още по-голям празник“, сподели още Йончева. Тя призна, че много пъти е била в България, без никой да знае, проста за да си почине.