СОС реши да придобие минералната баня в Княжево

Новини
21:50 - 13 Юни 2024
18670
СОС реши да придобие минералната баня в Княжево

Кметът на София да предприеме необходимите действия за придобиване на терени - държавна собственост, заедно с намиращата се в имота Княжевска минерална баня. Това реши на заседанието си днес, 13 юни, Столичния общински съвет. Дългоочакваното от жителите на Княжево решение беше прието с 42 гласа "За" и нито един "против" или "въздържал се".

Докладът беше внесен от кмета на район "Витоша" Зарко Клинков и общинските съветници Пламена Терзирадева и Гергин Борисов. 

В момента банята е собственост на дружеството "Специализирани болници за рехабилитация" с принципал Министерство на здравеопазването. През годините дружеството не е имало ресурса и възможността да поддържа сградата, поради което тя е в лошо техническо състояние, се отбелязва в доклада. При действащата в момента улична регулация Столична община е задължена да придобие имота по един или друг начин, тъй като близо половината от площта му и почти цялата сграда на банята попадат в отрежданията за улица. Предвижда се преговорите с дружеството-собственик да се проведат в контекста на безвъзмездно придобиване или чрез процедура за отчуждаване. За спасяването на сградата, която е обявена за културна ценност от местно значение, е необходимо да се осъществят спешни ремонтни дейности по фасадата и покрива, както и да бъдат възложени по- нататъшни реставрационни проекти с цел възстановяване на банята и въвеждането ѝ в експлоатация.