Созопол въстана срещу Панайот Рейзи: Боклук, трябва да си в затвора, а не в общината!

Невиждан екшън в общинския съвет, протестиращи не искат да допуснат бившия кмет в сградата

Новини
13:56 - 12 Февруари 2020
8813
Созопол въстана срещу Панайот Рейзи: Боклук, трябва да си в затвора, а не в общината!

С невиждан екшън започна сесията на Общинския съвет в Созопол днес сутринта. Над 400 протестиращи препречиха пътя на бившия кмет на морската община Панайот Рейзи да влезе в общината и крещяха срещу него "бокук", "нещастник" и "мястото ти е в затвора", предава кореспондента на Lupa.bg в Бургас Анна Иванова.

Стигна се дори до физически сблъсък, след като кметът на село Присад Ванча Байлова беше избутана от Панайот Рейзи, след като тя и група граждани му препречиха пътя към сградата на Общинския съвет. "Мястото ти е в затвора", отсече Байлова, на което Рейзи отвърна с псувня. Настоящия кмет Тихомир Янакиев извика полиция с уточнението, че сградата на Общинския съвет е достъпна за всички граждани.

Ванча Байлова обясни, че хората настояват Панайот Рейзи незабавно да освободи поста общински съветник заради дълговете, които е оставил като кмет. Бившият кмет отказа коментар пред медиите.

Панайот Рейзи бе посрещнат от над 400 души, скандиращи срещу него пред сградата на Община Созопол

През март миналата година прокуратурата обвини Рейзи за източване на около 2 млн. лв. от общинския бюджет, последва и отстраняването му от длъжност, но на местните избори през есента на 2019 г. той изненадващо беше избран за общински съветник като водач на листата на СДС.

Пред местна телевизия председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов коментира, че заради дълговете е орязана капиталовата програма на общината. "Единствено ще може на този етап да разчитаме на целевите средства, които ще постъпят от държавата и реално на почти нищо повече", допълни той.

Припомняме, че Панайот Рейзи стана кмет на Созопол с подкрепата на ГЕРБ за първи път през 2011 г., като спечели изборите на първи тур с 58 на сто подкрепа. Управляващите го номинираха за нов мандат и през 2015 г., когато той беше предпочетен от 65 на сто от избирателите.

"Панайот Рейзи остави общината с гигански задължения - 35 млн. лв., а сега пак ни управлява като общински съветник. Това е безобразие и подмяна на вота на хората! Не го искаме тук!", казват протестиращи пред Би Ти Ви.