Спасен за 2-и път: Джамбазки казарма не го лови

Новини
21:12 - 26 Септември 2020
5698
Спасен за 2-и път: Джамбазки казарма не го лови

Зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки за втори път успя да отърве казармата. По този повод и войводите, пък и политици от други партии подкачат евродепутата в последните дни, след като парламентът прие на първо четене доброволната казарма. Според промените в Закона за резерва на въоръжените сили, всеки пълнолетен под 40 ще минава през начална и спецвоенна подготовка.

Ангел обаче се спасява „на ръба на бръснача”, защото в края на март навърши 41.

„Наистина като виц. След постоянните шеги по негов адрес, че така и не удрял крак по плаца, сега пак не влиза в бойните редици. Явно казарма не го лови.”, шегуват се антифенове на Джамбазки в социалните мрежи.

Разказват, че навремето войводата не влязъл в казарма, защото учил близо 10 години право и не прекъснал следването си. „Право трудно се завършва, ако прекъснеш”, оправда се своенравният политик.   

За да не отиде в казармата, той представял служебни бележки, че е студент, но не си спомнял колко документа е представил, за да не го хванат военните.  

Иначе Джамбазки пледира усилено за важността на военната служба.

Според него е важно да има наборна служба "на първо място по геополитически причини", а на второ - "защото през наборната военна служба младите мъже и жени, които са отслужили, придобиват навици, които са полезни в обществото и за тях самите и изграждат ценности".

ВМРО от години настоява за връщането на задължителната казарма, но след като коалиционните партньори от ГЕРБ отказаха, партията на вицепремиера Красимир Каракачанов се зае да прокара т.нар. доброволна служба. След като депутатите я утвърдиха на първо четене, предстои окончателното й приемане.