Спасиха мигранти в надуваема лодка край Канарските острови

При опита да достигнат испанските брегове са починали 6 души, четирима мъже и две жени, чиито тела са изхвърлили във водата

Новини
18:28 - 12 Февруари 2023
1667
Спасиха мигранти в надуваема лодка край Канарските острови

23-ма души са спасени на борда на надуваема лодка от испанската брегова охрана до бреговете на Канарските острови. 14 възрастни мъже, пет жени и четирима непълнолетни, всичките от субсахарски произход са били в „много лошо състояние“, когато са локализирани на 37 километра югозападно от остров Тенерифе, съобщава БНР.

В спасителната операция са участвали хеликоптер и два кораба на морската брегова охрана от островите Тенерифе и Ла Гомера. Те са прехвърлили на борда 23-мата оцелели и са ги предали на Червения кръст при пристигането им в пристанището на Лос Кристианос. По-късно оцелелите са разказали, че са тръгнали от африканския град Дахла, но океанските течения са отнесли надуваемата лодка и са плували изгубени в океана в продължение на 9 дни.

При опита да достигнат испанските брегове са починали 6 души, четирима мъже и две жени, чиито тела са изхвърлили във водата.

От неправителствената организация, която помага при настаняването и лекуването на незаконните мигранти на територията на Испания, призоваха властите за помощ. По техни данни един на всеки петима души, които са загинали, опитвайки се да стигнат до Европа ,е от Африка към Канарските острови, което го прави най-опасният маршрут в света.

По данни на правителството обаче след подновяването на дипломатическите отношения между Испания и Мароко трафикът на мигранти е намалял с 31 % , а до Канарските острови са достигнали близо 83 на сто по-малко мигранти отколкото по време на кризата.