Спасихме ли розовото масло?

Евродепутати подкрепиха доклад, в който се казва, че етеричните масла не трябва да се причисляват към химическите субстанции

Новини
08:21 - 21 Юли 2023
2073
Спасихме ли розовото масло?

Достигнахме първия малък успех. Всички членове на Комисията по околна среда и земеделие подкрепиха доклад, в който се казва, че етеричните масла не трябва да се причисляват към химическите субстанции и че те трябва да се третират като натуралните продукти.

Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" кметът на Казанлък Галина Стоянова.

"Дали отлагането ще бъде за 4 години, в които ние да докажем, че етеричните масла са натурални продукти, ще разберем едва през септември, когато този доклад влезе за гласуване в Европейския парламент, където над 700 депутати трябва да дадат гласа си, т.е. да подкрепят или не предложението на Комисията с докладчик Мария Спираки. Аз лично очаквам, че ще получим подкрепа, тъй като 8 държави, както казах, представители на европейски групи в парламента, евродепутати, сме заедно, между тях Испания, Италия, Франция - производители основно на етерични масла от лавандула, роза, бергамот, лимон. Те стоят твърдо зад тази позиция и считам, че ще постигнем мнозинство в парламента, за да се гласува в полза на безопасността и натуралния произход на етеричните масла", каза кметът на Казанлък.