Спасител загина в Германия , спасявайки жертви на наводнението

В баварския град Фишах, западно от Мюнхен, бе използва хеликоптер, за да бъдат спасени хора от домовете им, след като река Шмутер излезе от коритото си

Новини
18:30 - 02 Юни 2024
3778
Спасител загина в Германия, спасявайки жертви на наводнението

Пожарникар загина в Германия по време на спасителна операция за извеждане на блокирани от наводнения хора в южната част на страната, предаде ДПА.

Тази нощ той е бил в гумена лодка заедно с трима свои колеги в Пфафенхофен, когато плавателният съд се е преобърнал. Тялото на загиналия е намерено рано тази сутрин, съобщи говорител на властите в града в провинция Бавария. Тримата други пожарникари са спасени.

Екипът е бил на път да спасява семейство от тежко наводнен район. Няма повече подробности какво се е случило с хората, на които е трябвало да бъде оказана помощ.

Пожарни екипи и служители на спешните служби работят без прекъсване от началото на поройните дъждове, които валят непрекъснато от петък.

Днес е обявено предупреждение за поройни дъждове и гръмотевични бури в Швабските Алпи, южно от Щутгарт, както и в районите около Аугсбург, Нюрнберг, Бамберг и Регенсбург.

Предупреждение е издадено и в няколко района на Бавария. Заради преливането на реките, там на помощ е изпратена германската армия.

Стотици хора са евакуирани заради наводненията. В близки институции са изведени и стоте затворници от затвора в Меминген, западно от Мюнхен.

Силни дъждове връхлетяха големи части от Южна Германия, като предизвикаха сериозни нарушения в движението по транспортни възли и принудиха част от жителите на засегнатите райони да бъдат евакуирани с хеликоптер, предаде ДПА.

Властите в баварския окръг Аусбург съобщиха, че дига и язовир също са поддали, което е наложило извършването на отделни евакуационни операции.

Заради наводненията бяха отменени влаковите превози между столицата на провинция Бавария Мюнхен, австрийския град Брегенц и швейцарския град Цюрих. Пътят между Улм и Аусбург също бе засегнат, а влаковете между Щутгарт и Мюнхен бяха пренасочени.

В баварския град Фишах, западно от Мюнхен, бе използва хеликоптер, за да бъдат спасени хора от домовете им, след като река Шмутер излезе от коритото си. Според полицията да помогнат за извеждането на хората от наводнените къщи са били изпратени и лодки и екипи на спасителните служби. Няколко съседни окръга обявиха бедствено положение, тъй като дъждът продължи и през късните часове на денонощието и нивото на водата продължи да се покачва.

В провинция Баден-Вюртемберг, западно от Бавария, ситуацията се влоши внезапно, след като река Ротум започна да прелива и водата заля няколко селища. В град Рейнщетен 150 служители на спасителни служби са работили над 22 часа, за да спрат прииждащата вода от скъсана язовирна стена, съобщи кметът Филип Бюркле.