Спасители от Германия в Турция засега спират издирванията под отломките

Причините - почти нулева вероятност да има още оцелели и напрегнатата обстановка заради недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението

Новини
15:52 - 11 Февруари 2023
3072
Спасители от Германия в Турция засега спират издирванията под отломките

Германската Федерална служба за техническа помощ (германската аварийно-спасителна служба) и германският клон на хуманитарната организация Международна консултативна група за издирване и спасяване към ООН (ИСАР) прекратяват временно спасителните си операции в пострадалия от земетресението турски окръг Хатай от съображения за сигурност, предаде ДПА.

През последните часове положението със сигурността в южния окръг Хатай се е влошило, съобщиха организациите днес.

Спасително-издирвателните екипи засега остават в съвместния базов лагер в град Къръкхан. Ако има конкретни данни, че някой може да бъде спасен жив, те ще отидат на мястото, заяви пред ДПА говорител на Федералната служба за техническа помощ.

Службата и ИСАР отдават напрегнатата обстановка наред с другото на "недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението".

"Вижда се, че скръбта лека-полека отстъпва място на гнева", каза Стивън Байер, ръководител "Операции" в ИСАР.

Говорител в централата на Федералната служба за техническа помощ в Бон съобщи за "бурни сцени" и добави, че сигурността на доброволците трябва да бъде взета предвид.

По-рано военнослужещите от спасителния екип на австрийската армия също прекратиха временно операциите си в южния турски окръг Хатай.